hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.5.2008

 aktuality


Hasiči pomáhali po dvou těžkých nehodách na Zlínsku
i přes příznivé podmínky je stále mnoho dopravních nehod

Dne 27.5.2008 ve 13:13 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u obce Dolní Lhota.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Luhačovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Luhačovice a Dolní Lhota došlo k velmi těžké havárii osobního auta Š Fabia sedan.

Řidič vyjel v mírné zatáčce mimo silnici, kde havaroval a čelně narazil do stromu. Silný náraz doslova odpáral celý bok vozidla a vrak pokračoval přes křoviska a další stromy příkopem. Auto se převrátilo přes střechu, po kotrmelci dopadlo zpět na kola a asi patnáct metrů od místa nárazu.

I přes aktivaci airbagu byl řidič těžce zraněn. Při havárii z vraku vypadl a hasiči i zdravotníky musel být přenesen do sanitky, kde se lékař snažil zajistit jeho základní životní funkce. Podle lékaře utrpěl muž těžký otřes mozku a upadl do bezvědomí. Po zajištění byl přepraven do nemocnice ve Zlíně k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Hasiči zajistili vrak auta proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost dopravy na jeden jízdní pruh. O kyvadlové řízení se postarala hlídka Policie ČR.

Dne 27.5.2007 ve 14:12 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě na jedné z křižovatek ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z hlavních příjezdových křižovatek města, nedaleko stanice hasičů, došlo ke srážce dvou nákladních aut.

Řidič nákladního auta Nissan zezadu narazil do před ním jedoucího vozidla a došlo ke zdeformování kabiny. Nárazem byl zraněn jeho spolujezdec, který byl následně vyproštěn hasiči a zdravotníky. Muž utrpěl popáleniny od provozních kapalin z motoru auta a se zraněním nohou byl přenesen do vozidla zdravotnické záchranné služby. Po urgentním ošetření byl přepraven do nedaleké nemocnice.

Hasiči byli na místě za minutu od výjezdu, stejně jako i posádka zdravotnické záchranné služby, která vyjížděla ze stanoviště v nemocnici. Poskytnutá pomoc záchranářů tak byla prakticky okamžitá.

Doprava na hlavním silničním přivaděči od Vizovic, stejně jako celá průjezdnost důležité křižovatky, byla silně omezena. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému se o řízení provozu starala moto hlídka Policie ČR Zlín.


hasiči velmi často pomáhají zdravotníkům u těžkých dopravních nehod

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail