hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.5.2008

 aktuality


Mohutný požár poškozeného plynovodu a pracovního stroje u Bílan
plameny přesahovaly dvacet metrů a škody jsou v desítkách milionů

Dne 31.5.2008 v 11:17 hod. byli hasiči informováni o požáru poškozeného plynovodu u obce Bílany.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Holešova se třemi cisternami, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kroměříže, Bílan, Hulína a Holešova. Ze Zlína vyjel k místu požáru i velící důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k poškození plynového vedení, úniku plynu a následnému požáru.

K poškození dálkového vysokotlakého plynového vedení došlo v místě budované dálnice mezi Kroměříží a Hulínem. Pracovník speciálního pěchovacího stroje zhutňoval dálniční podklad, když došlo k poškození plynového vedení. Následný únik plynu způsobil velký požár, který zachvátil pracovní stroj a plameny vyšlehly až do výšky dvaceti metrů.

Sám dělník se ze stroje zachránil výskokem a útěkem. Zdravotnickou záchrannou službou byl převezen do nemocnice na pozorování se šokem a jen lehkým zraněním.

Vysoké plameny a extrémní teplota poškodily zaparkované osobní auto stavební firmy, které bylo odstaveno asi pětadvacet metrů od hořícího stroje. Hasiči museli v okruhu 300 metrů vykázat všechny dělníky do bezpečí. Požár vznikl na otevřeném prostoru a v bezpečné vzdálenosti od okolních obcí.

Počáteční snahy hasičů o uhašení požáru nebyly účinné, a proto velitel zásahu rozhodl nechat místo vyhořet do doby uzavření plynu. Pracovníkům plynárenské společnosti se dlouho nedařilo uzavřít správné ventily regulačních stanic, protože v místě požáru dochází ke křížení plynovodů a jejich snahou bylo co nejméně omezit dodávky plynu do okolních obcí.

Mohutný plamen začal polevovat ve své intenzitě až dvě hodiny po ohlášení požáru. Další hodinu trvalo postupné vyhořívání zbytků plynu z vysokotlakého vedení.

Zástupci stavební firmy požádali hasiče, aby dohořívající vrak pracovního stroje nehasili, ani vodou neochlazovali. Důvodem byl fakt, že z materiálního hlediska už nešlo nic zachránit, ale také to, že by voda k hašení poškodila připravovaný dálniční podklad, který se zhutňuje a vysušuje vápnem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Prozatím byly vyčísleny škody na pracovním stroji, které činí asi 20 mil. Kč. Další nemalé škody vznikly na proraženém plynovém vedení a uniklém plynu. Tyto škody budou vyčísleny dodatečně. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření hasičů a policie.

aktualizováno

15:00 - Ze zdravotnické záchranné služby přišla informace, že celkem lékaři ošetřili dva zraněné a popálené dělníky. Popáleniny II. stupně zasahují 10-15 % jejich těla.

16:00 - Obnovovací práce na místě zásahu se prodlužují a komplikují. Při snaze o odstranění zničeného pracovního stroje z místa poškození došlo k dalšímu uvolnění plynu. Plynaři se snaží havárii rychle vyřešit, protože v odstávce je odpojena průmyslová zóna i obytné části.

18:00 - Hasiči dál kontrolují vyhořelý pracovní stroj termokamerou a dohlíží na jeho postupné vychladnutí, na místě zůstávají jen hasiči z Kroměříže.

19:00 - Speciální jeřáb stavební firmy zahájil práce na odstranění vraku z poškozeného plynového vedení. Po čtyřiceti minutách bylo místo předáno plynařům k opravě vedení.

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail