hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

3.6.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár půdy a střechy rodinného domu v Rakové
rozrušené rodině odborně pomáhala psycholožka hasičů
hasiči odměnili dva malé chlapce za správnou reakci při požáru

Dne 3.6.2008 v 19:25 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Rakové na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Vizovic, Zádveřic a Rakové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru půdy a střechy většího rodinného domu.

Jako první na místo dorazila cisterna hasičů ze Zlína, která se tou dobou vracela z jiného zásahu ve Vizovicích a cestou zpět byla informována o dalším požáru. Jednotka tak byla na místě jen za pět minut od přijatého hlášení na tísňové lince. Před hasiči se na místě snažili požár zvládnout majitelé a sousedé, kteří použili zahradní hadici.

Už při příjezdu hasičů byl vidět mohutný kouř nad obcí a následně i plameny z hořící střechy. Hasiči bleskově rozvinuli vodní vedení a v dýchacích přístrojích pronikli do zakouřeného domu a hořící půdy. Po příjezdu dalších jednotek začal hasební útok z více stran a společným zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru.

Rozsáhlý vícegenerační rodinný dům s přístavbou bylo nutné celý prozkoumat a zjistit rozsah šíření požáru. Plameny se nedostaly přes dělící střešní štít do druhé poloviny domu, odkud hasiči preventivně evakuovali jednu seniorku. Při požáru utrpěla šok tchýně a manželka majitele domu. Velitel zásahu si vyžádal výjezd psycholožky HZS Zlínského kraje, která jim poskytla svou odbornou pomoc.

V době vzniku požáru byli doma dva malí chlapci ve věku pět a devět let. Ti zjistili kouř v domě, včas vyběhli na zahradu a zavolali pomoc rodičů. Jejich statečnost a správná reakce byla hasiči pochválena a oba byli odměněni plyšovým maskotem dráčkem záchranáčkem.

Požár se podařilo lokalizovat asi po půlhodině hasebních prací a celkové uhašení požáru bylo hlášeno před devátou hodinou. Při požáru a zásahu nebyl nikdo fyzicky zraněn. Ke zvládnutí náročné situace byla přizvána pomoc občanského sdružení ADRA.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že požár vznikl na půdě, a to vlivem technické závady na elektrickém ohřívači vody. Plameny se postupně rozšířily po půdě i střeše a majitelům způsobily škodu za 400.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další značný majetek za 3 mil. Kč.


výjezdové vozy hasičů při společném zásahu

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail