hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.6.2008

 aktuality


Hasiči si zachránili vlastní anténu před požárem ve Zlíně
malý požár na střeše nemocnice vyvolal rozruch

Dne 5.6.2008 ve 14:49 hod. byli hasiči informováni o požáru na střeše nemocnice v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů podniku Mitas a.s. a jednotka hasičů z povolání města Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na střeše nemocnice v centru Zlína došlo k malému požáru opravované střechy.

Požár ohlásili všímaví návštěvníci terasy "zlínského mrakodrapu", kteří spatřili kouř a plameny na střeše nemocnice. Okamžitě informovali hasiče na tísňové lince 150.

Jako první na místo dorazili podnikoví hasiči, jejichž zbrojnice sousedí s nemocnicí. Hasiči během minuty vyběhli na střechu šestipatrové budovy, natáhli vodní vedení z nástěnného hydrantu nemocnice a požár bleskově uhasili. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru a uchránit před poškozením především vlastní vysílací anténu radiostanice. Anténa hasičů je ukotvena na rohu střechy nemocnice, kde právě probíhají opravy střešního povrchu.

Po příjezdu dalších hasičů byla ustavena výšková technika, hasiči znovu překontrolovali místo požáru, ochlazovali ho vodou a střešní konstrukce proměřili termokamerou . Část nově položené lepenky byla odkryta a ochlazena. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Malý požár si nevyžádal omezení provozu nemocnice a nikdo nemusel být evakuován.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Dělníci přerušili svou práci kvůli odpolední svačině, na chvíli stavbu opustili a po jejich odchodu došlo k malému požáru. Plameny zasáhly plochu asi 1 x 2 metry. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena, protože se jednalo o právě opravované místo. Včasným přivoláním pomoci a bleskovým zásahem se podařilo uchránit anténu radiostanice za 20 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost dělníků při práci s plynovým hořákem a pokládce lepenky.


z terasy mrakodrapu bylo na požár dobře vidět - návštěvníci nezaváhali

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail