hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.6.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po tragické havárii auta u Jasenice
těžký náraz do stromu rozpáral auto na dvě půlky

Dne 7.6.2008 v 03:57 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po tragické havárii osobního auta u obce Jasenice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Perná a Jasenice došlo k těžké a tragické havárii osobního auta zn. Lancia.

Vozidlo se po průjezdu mírné zatáčky a horizontu dostalo mimo vozovku, kde bokem narazilo do kmene stromu u cesty. Po nárazu se vozidlo přepůlilo a z auta vypadli tři mladí pasažéři. Oddělená přední část vozu skončila v poli, zadní pak na silnici. Svým těžkým zraněním na místě podlehl pětadvacetiletý majitel auta, který seděl pravděpodobně jako spolujezdec na předním sedadle.

Další velmi těžké zranění utrpěla osmnáctiletá dívka, která byla po prvotním ošetření převezena do nemocnice ve Valašském Meziříčí, kde lékaři zvažovali transport vrtulníkem do Olomouce. Další dvacetiletá dívka utrpěla rovněž zranění, se kterým byla převezena do nemocnice druhým vozem zdravotnické záchranné služby.

Hasiči na místě pomohli se zajištěním zraněných, rozpůlený vrak vozu byl zabezpečen proti vzniku požáru. Při havárii došlo k většímu úniku provozních kapalin, benzinu a oleje, které hasiči zasypali sorbenty. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka zcela uzavřena asi na tři hodiny.

Velitel zásahu si nechal na místo tragédie povolat psycholožku HZS Zlínského kraje, která musela poskytnout svou odbornou pomoc zdrceným rodinným příslušníkům a kamarádům. Jeden z přítomných upadal do těžkých tíživých stavů a nakonec i do astmatických záchvatů. K jeho zvládnutí musela na místo znovu vyjet posádka zdravotnické záchranné služby. Psycholožce pomáhal u více zasažených osob také hasič vyškolený k poskytování posttraumatické intervenční péče.

Po zadokumentování havárie pomohli hasiči s vytažením přední půlky auta z pole pomocí navijáku zásahového vozu. Policie ČR případ i nadále šetří, včetně potvrzení nebo vyvrácení podezření z řízení u jedné z dívek, která nevlastní řidičské oprávnění.

aktualizováno

V odpoledních hodinách přišla další otřesná zpráva. Osmnáctiletá spolujezdkyně, která byla převezena do nemocnice, podlehla svým těžkým zraněním. U druhé dvacetileté dívky se potvrdilo lehčí zranění.


přední půlka vozu skončila v poli

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail