hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.6.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár v rodinném domě v obci Troubky
špatně zapojená plynová láhev způsobila požár

Dne 14.6.2008 v 19:13 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Troubky-Zdislavice.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan a Kroměříže se dvěma cisternami, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Zdislavic a Morkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Troubky došlo k požáru v přízemí rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažil požár tlumit sám majitel domu, který použil zahradní hadici. Jako dobrovolný hasič chtěl především sám zabránit rozšíření požáru a křikem včas varovat manželku v domě, která se včas zachránila útěkem. Rozsáhlý požár byl nad jeho síly a na místo museli vyjet hasiči.

Profesionální hasiči z Morkovic-Slížan byli na místě za čtyři minuty od výjezdu. Bleskově bylo nataženo vodní vedení a hasiči pronikli do hořící přízemní místnosti v domě. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru do obytných částí domu a uchránit tak značný majetek před zničením.

Při hašení nalezli hasiči dvě tlakové láhve na 10 kg propan-butanu, které postupně ochlazovali před případným výbuchem a následně je vynesli ven. Dům musel být postupně odvětrán. Při požáru a zásahu nebyl nikdo fyzicky zraněn.

Majitel domu utrpěl šok, který si vyžádal intervenci psycholožky HZS Zlínského kraje, která do pomoci zapojila i jeho manželku.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitel domu uvedl, že v přízemní místnosti vyměňoval tlakovou láhev na plyn a následně zapálil plynový sporák. Ventil na tlakové láhvi byl však špatně nasazen a docházelo k úniku plynu. Při následném zapálení vařiče došlo k požáru.

Požár zničil přízemní místnost s vybavením a další prostory byly poškozeny kouřem. Způsobená škoda byla vyčíslena na 160.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě za 2,5 mil. Kč. O dohlídku na místě požáru se postarali dobrovolní hasiči, kteří pomohli i s vyklizením zničené místnosti.


špatně zapojený ventil tlakové láhve způsobil netěsnost a únik plynu
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail