hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.6.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii kamionu v centru Zlína
náklad potravin musel být přeložen ručně

Dne 17.6.2008 v 02:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým autem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na nábřeží u teplárny došlo k havárii nákladní soupravy s tahačem zn. DAF.

Řidič havaroval na nábřeží mimo vozovku, kde se s celou soupravou převrátil na bok řeky Dřevnice. Při havárii nedošlo k žádnému zranění a řidič se z kabiny dostal po vykopnutí čelního skla. Při havárii se mu v kabině ztratil mobilní telefon, tak šel do nedaleké vrátnice, aby požádal o přivolání pomoci. Jaké asi bylo jeho překvapení, když mu vrátný oznámil, že telefon smí použít jen pro případ volání ve firmě a telefonování z firmy má přísně zakázáno. Zaskočený řidič se vrátil zpět ke kamionu a snažil se najít svůj mobilní telefon. To se mu nakonec podařilo a konečně si mohl přivolat pomoc záchranářů.

Hasiči na místě zajistili vrak kamionu proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Z preventivních důvodů rozhodl velitel zásahu o položení záchytné norné stěny na řece Dřevnici, aby se zabránilo případné ekologické havárii.

Po příjezdu dvou specializovaných firem na vyprošťování kamionů bylo s majitelem dohodnuto, že nejdříve bude nutné ručně vyložit celý převážený náklad potravin. Asi dvacet tun mléčných a masných výrobků musí být přeloženo na náhradní dopravu a teprve poté začnou vyprošťovací a zvedací práce na havarované soupravě.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla zcela uzavřena doprava na důležité silniční spojce. Veškerá doprava byla hlídkami policie odkláněna na objízdné trasy.

aktualizováno

05:30 - jednotka profesionálních hasičů se vrátila zpět na základnu a na místě byla ponechána jen jednotka města Zlína

08:00 - asistenční služba pomoci motoristům zajišťuje lany havarovaný kamion a připravuje podmínky pro překládku nákladu

08:30 - náhradní kamion přijel na místo havárie, asi deset pracovníků začne překládat mléčné a masné výrobky

09:00 - začala ruční překládka převáženého zboží

16:00 - zboží je přeloženo, na místo vyjíždí znovu jednotka profesionálních hasičů k zajištění vyprošťování

19:00 - havarovaný kamion je vyproštěn a zpět na kolech na silnici

20:00 - po přeložení zbytku kontejnerů je vozovka znovu průjezdná


celá souprava s nákladem potravin se převrátila na břeh řeky Dřevnice

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail