hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.6.2008

 aktuality


Požár trávy a nízkého porostu u ovocného sadu na Vsetínsku
nedbalostí znovu hořelo, tentokrát u Nového Hrozenkova

Dne 23.6.2008 ve 13:02 hod. byli hasiči informováni o požáru u lesa nedaleko Nového Hrozenkova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou a lesním speciálem zn. Camiva, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nového Hrozenkova a Karolinky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru nízkého porostu a mlází u ovocného sadu v místní části Čubov.

Požár byl ohlášen policejní hlídkou, která měla nedaleko výcvik a všimla si kouře stoupajícího u lesa. Hasiči se k samotnému místu požáru dostávali znovu s obtížemi, protože se jednalo o prudký svah. Požár nízkého porostu byl ale rychle lokalizován a zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že příčinou jeho vzniku byla znovu nedbalost při pálení. Pětapadesátiletý muž pálil na svém pozemku starou trávu a zbytky sena. Vlivem větru a sucha došlo k rozšíření plamenů do okolí.

Požárem zasažená plocha byla odhadnuta na 20 x 20 metrů. Způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Zásahem se podařilo zachránit ovocný sad v okolí. Přestupek byl na místě vyřešen v blokovém řízení.

Hasiči varují před podobnými požáry, které jsou v tomto suchém a větrném počasí mimořádně nebezpečné. Rozdělávání ohňů a spalování bioodpadu v přírodním prostředí je velmi rizikové!


hasiči zastavili šířící se plameny před nízkým porostem a ovocným sadem

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail