hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.6.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po havárii autojeřábu u Osvětiman
zraněnému řidiči pomáhali další motoristé

Dne 23.6.2008 ve 12:53 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii autojeřábu u Osvětiman.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště nejdříve s jedním zásahovým vozidlem a později i se speciálním protichemickým autem. V rámci mezikrajské pomoci byla požádána o výjezd také jednotka profesionálních hasičů z Kyjova (JmK). Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Osvětimany a Ježov došlo k havárii autojeřábu na podvozku Tatra.

Podle svědků se údajně řidič snažil vyhnout protijedoucímu autu. Po strhnutí řízení vyjel vpravo přes krajnici a do mírného protisvahu u cesty. Odtud se odrazil, přejel do protisměru a následně s jeřábem havaroval ze svahu na druhé straně silnice. Vozidlo se převrátilo na bok, v kabině zůstal zraněný řidič a z nádrže začala unikat nafta.

Zraněný řidič sám vylezl z kabiny ještě před příjezdem hasičů a následně mu další řidiči, kteří jeli kolem, zastavili a pomohli. Z hasičů dorazila jako první jednotka z Kyjova. Se zraněním ruky a v šoku byl pacient naložen do vozidla zdravotnické záchranné služby a po prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice k další nezbytné péči.

Hasiči zajistili havarovaný jeřáb proti případnému požáru a unikající naftu zachytávali do sběrných nádob. Ještě před odjezdem do nemocnice si stačil zraněný řidič přivolat pomoc vlastní firmy, a to na vyproštění a zvednutí havarovaného jeřábu.

Hasiči asistovali při vyprošťování autojeřábu a kontrolovali únik nafty k zabránění případné ekologické havárii. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla doprava částečně nebo zcela uzavřena, stejně jako i při zvedání jeřábu na kola a na silnici. Doprava v obou směrech byla zcela obnovena až po 17. hodině.


po havárii se autojeřáb převrátil na bok

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail