hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.7.2008

 aktuality


Preventivně výchovná činnost dětí při exkurzích na požární stanici
hasiči ve Zlíně rozšiřují své přednášky o zážitkové formy výuky


Každoročně zavítá na stanice profesionálních hasičů ve Zlínském kraji několik tisíc návštěvníků. Největší zájem je pochopitelně u dětí, které k nám míří ze všech stupňů škol. Cestu k záchranářům si ale najdou i jejich rodiče, senioři nebo třeba vášniví nadšenci a podporovatelé hasičů.

Velký zájem dětí, časté exkurze a vysoké návštěvy byly důvody, proč se na stanicích začali někteří kolegové specializovat na preventivně výchovnou činnost u nejmladší generace. Příslušníci z požární stanice Zlín začali například školit v rámci exkurzí děti v oblasti požární ochrany a prevence před úrazy.

Smyslem je naučit děti jakým způsobem se chovat při mimořádných událostech nebo jak jim účelně předcházet. Během výuky je kladen důraz k zamýšlení se nad problematikou požární ochrany, jakým rizikům se mohou děti vystavit a co jim při nich hrozí. Celá projektová výuka je vedena formou diskuse se smyslem, aby posluchači došli k závěru, že požární prevence je nezbytně nutná a potřebná.

Během přednášky jsou připomenuty linky tísňového volání nebo jakým způsobem nahlásit mimořádnou událost. Jak se zachovat při požárech nejen doma, ale také ve školách, divadlech, obchodech a podobně. Děti se seznamují s riziky při požárech a v dalších nebezpečných situacích. Seznamují se s hasicími přístroji a jak s nimi správně zacházet. Nejsou opomenuty ani výhody hlásičů požárů v domácnostech. V neposlední řadě je dětem vysvětlena forma vyrozumívání obyvatel, postupy při vyhlášení všeobecné výstrahy a co si připravit do evakuačního zavazadla.

Tato forma preventivně výchovné činnosti je pro děti více zážitková a tím i lépe zapamatovatelná. Cílem je najít vhodnou cestu k výchově nových generací, které budou prevenci před požáry a úrazy brát jako svou přirozenou součást vzdělávání.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail