hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.7.2008

 aktuality


Hasiči vyprošťovali ruku malého chlapce z automatu v ZOO Lešná
vyprošťování trvalo pětadvacet minut, chlapec dostal Dráčka záchranáčka

Dne 12.7.2008 v 11:37 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně chlapce v ZOO Lešná.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že malý šestiletý chlapec uvízl rukou v automatu na krmení zvířat.

Přestože byli hasiči v Lešné za osm minut od výjezdu, tak nejméně stejný čas jim trvalo projetí celé zahrady až k místu zásahu. Řidič speciálu musel být velmi opatrný při jízdě po úzkých uličkách mezi pavilony a dávat pozor na tisíce návštěvníků a dětí v zahradě.

U jednoho z rybníčků v dolní části ZOO je vystavěna pergola s několika automaty na krmení. V jednom z nich uvízla ruka šestiletého Adama, která nešla vytáhnout. Chlapec pociťoval velké bolesti, a také strach.

Zdravotníci ztišili chlapcovu bolest medikamenty a hasiči mohli zahájit vyprošťovací práce. Protože automat nešel otevřít přineseným klíčem, bylo rozhodnuto použít destruktivní metody, což zástupci zahrady odsouhlasili. Do pergoly hasiči přinesli veškeré potřebné vybavení, včetně nezávislého generátoru k připojení elektrického nářadí.

Přes dvacet minut trvalo postupné a opatrné rozřezávání automatu a odstraňování jeho jednotlivých částí. Přes veškeré zásady v tomto případě hasiči odložili ochranné rukavice, aby měli větší cit pro práci s nástroji a při manipulaci se zraněnou rukou. Nejdříve byla odstraněna výdejní klika, čelo skříně, celý automat byl vyndán, vyprázdněn a rozebrán.

Teprve po odšroubování dna zásobníku se podařilo uvolnit zachycený prst ruky a chlapec byl vysvobozen. Okamžitě mu byla poskytnuta další nezbytná lékařská péče. Zraněný prst byl zafixován a kluk putoval do nemocnice na rentgen. Po celou dobu zásahu byli u chlapce i oba jeho rodiče.

Případ vzbudil v celé ZOO velkou pozornost návštěvníků a hlídka policie měla plno práce s uchráněním prostoru při zásahu.

Za statečnost byl chlapec na místě odměněn maskotem hasičů Dráčkem záchranáčkem a policistka z Obvodního oddělení Fryšták mu věnovala jednu ze svých ramenních výložek.

Ještě před odjezdem do nemocnice malý Adam dokončil to, co původně začal - nakrmil vodní ptáky a ryby v jezírku.

Tak přejeme brzké uzdravení... :)))


za statečnost si Adam vysloužil od hasičů Dráčka záchranáčka a od policistů výložku

osobní údaje chlapce a fotografie zveřejněny se souhlasem rodičů

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail