hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.7.2008

 aktuality


Požár v kotelně a garáži rodinného domu ve Zlíně, Kostelci
hasiči násilím zachránili seniorku před udušením

Dne 12.7.2008 v 17:57 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně, Kostelci.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kostelce a Štípy s dalšími cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru v kotelně, dílně a garáži rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažil rychle se rozšiřující požár uhasit sám čtyřiašedesátiletý majitel, který byl plameny lehce ožehnut na hlavě, obličeji a vlasech. Hašení pomocí zahradní hadice a kbelíku nebylo dostatečně účinné a v šoku zapomněl použít své dva uskladněné ruční hasicí přístroje. Z garáže se mu alespoň podařilo včas vyjet s osobním autem zn. Mercedes.

Hasiči byli na místě požáru už za šest minut od výjezdu. Z garáže a sklepa se valil hustý kouř. Hasiči bleskově natáhli vodní vedení a v dýchacích přístrojích pronikli do hořící kotelny. Tam byl požár postupně lokalizován a uhašen za pomoci vody i pěny. Zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu rozšíření plamenů a uchránit tak dům před zničením.

Obytné části domu byly značně zakouřeny. Dům včas opustila manželka majitele, ale její maminka nechtěla vyjít ven do bezpečí. Velitel zásahu se proto rozhodl evakuovat ji i přes její odpor. Čtyřiaosmdesátiletá žena nechtěla opustit dům a hasičům vyhrožovala skokem z balkonu. Rychlá akce hasičů ji v tomto zabránila a žena byla násilím vyvedena z nebezpečného místa. Venku se jí ujali zdravotníci záchranné služby, kteří jí poskytli nezbytnou péči a následný převoz do nemocnice. Velitel zásahu si vyžádal i pomoc psycholožky HZS Zlínského kraje.

Hasiči dál pokračovali v postupné likvidaci požáru, v odvětrání zakouřených místností pomocí přetlakové ventilace, ve vynášení kanystrů s benzinem a v jejich následném ochlazování. Celý zásah hasičů trval více než hodinu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že odpoledne přijel domů na svém motocyklu, který zatlačil do sklepa a začal ho hned naplňovat benzínem z kanystru. V tom došlo ke vznícení úkapu paliva nebo výparů a k následnému požáru.

Plameny se po sklepní místnosti velmi rychle šířily, a to hlavně vlivem rozlitého benzinu. Objekt se začal okamžitě plnit kouřem a plameny znemožnily jednoduché hašení. Požár kompletně zničil sklepní místnost s plynovou kotelnou, dílnou a motocyklem. Poškodil část garáže a uskladněné věci. Kouř pronikl do obytných místností, které také poškodil.

Ve sklepě byly navíc zničeny i uložené bankovky životních úspor majitelů a škody byly vyčísleny na nejméně 450.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě za 2 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při manipulaci s vysoce hořlavou kapalinou.


sklepní místnost s motocyklem, dílnou a plynovým kotlem byla požárem zcela zničena

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail