hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.7.2008

 aktuality


Hasiči likvidovali tisíce litrů uniklé nafty v Liptále
neznámý pachatel poškodil nejméně čtyři kamiony
hasiči spotřebovali na půl tuny sorbentů

Dne 13.7.2008 v 06:02 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po masivním úniku nafty v obci Liptál.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s výjezdovým vozem a speciálním protichemickým autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velkému úniku nafty z odstavených kamionů na parkovišti u čerpací stanice.

Z úmyslně poškozených kamionů a přeřezaných hadic palivového vedení došlo nad ránem k masivnímu úniku nafty na plochu parkoviště. Prioritou hasičů bylo zabránit ekologické havárii, stečení paliva do blízké kanalizace a svodových kanálů.

Během první hodiny hasiči spotřebovali přes dvěstě kilogramů sorbentů ze tří zásahových vozů. To však na celkovou likvidaci nestačilo a velitel zásahu si nechal ze Zlína poslat dalších nejméně 300 kg sorbčních látek.

Na utěsnění poškozených palivových hadic použili hasiči těsnící pásky a tmely. Celkem mohlo na parkoviště uniknout více než tisíc litrů nafty. Další nafta byla hasiči zachytávána do sběrných nádob. Znečištěná plocha měla rozměr asi 50 x 20 metrů.

S hasiči spolupracovali i zástupci poškozené firmy, kteří přeparkovali své kamiony k lepší očistě plochy parkoviště. Byla dohodnuta také likvidace spotřebovaných sorbentů a další bezpečností opatření. Případ na místě šetřila Policie. ČR. Hasiči během zásahu vystřídali směny a ropnou havárii se podařilo zlikvidovat až po třech hodinách intenzivních prací.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost čerpací stanicí a parkovištěm.


na likvidaci tisíce litrů nafty spotřebovali hasiči na půl tuny sorbentů

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail