hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.7.2008

 aktuality


Pomoc hasičů u padající sochy na náměstí ve Valašském Meziříčí
část sochy z pískovce dopadla na stůl restaurační zahrádky

Dne 15.7.2008 v 07:47 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při hrozícím pádu sochy na nám. ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z budov náměstí hrozí zřícení částí pískovcové sochy.

Průzkumem hasičů bylo zjištěno, že na historickém domě na náměstí se nachází socha orla z pískovce, vysoká asi 1 metr. Z této sochy se pravděpodobně vlivem počasí a erozí odlomila část křídla a spadla do prostoru zahradní restaurace před vinárnou. Hmotnost odlomené části byla odhadnuta asi na 5 kg.

Nárazem byl poničen zahradní nábytek v době, kdy byla zahrádka připravována k provozu jednou ženou. Pádem kamene nebyl nikdo zraněn, žena utrpěla pouze šok a musela být zklidněna.

Správce nemovitosti požádal hasiče, aby byl zjištěn skutečný stav sochy, a zda nehrozí pád dalších částí na frekventovaném místě. Hasiči vyjeli k soše pomocí třicetimetrového žebříku a z výšky asi 18 metrů nad zemí odebrali další úlomky, které hrozily pádem. Správce zajistil hasičům fólii, kterou byla socha obalena a bylo zabráněno pádům dalších úlomků. Další práce na sundání sochy a její zrestaurování si zajistí už sám správce.


hasiči museli poškozenou sochu orla obalit, aby nedošlo k pádům dalších částí na náměstí

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail