hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.7.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po dopravní nehodě na přejezdu v Želechovicích
po srážce dodávky s osobním vlakem nebyl nikdo zraněn
jeřáb drážních hasičů havaroval cestou k nehodě

Dne 25.7.2008 v 08:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě na železničním přejezdu v Želechovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů podniku ČD z Přerova s rychlým zásahovým autem a jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na železničním přejezdu v Želechovicích došlo ke srážce dodávky zn. Ford s osobním vlakem.

Řidič dodávky vjel na nechráněný železniční přejezd v době, kdy se od Zlína na Vizovice blížil osobní motorový vlak. Po nárazu vlaku byla dodávka odhozena mimo silnici i kolejiště. Nárazníky vlaku zasáhly zadní nákladový prostor dodávky, který byl odtržen a jedna bočnice zůstala na kabině vlakové soupravy.

Čtyřicetiletý muž z dodávky měl mimořádné štěstí. Nárazníky minuly kabinu jen asi o metr a řidič tak vyvázl jen s lehkým povrchovým zraněním, které bylo ošetřeno zdravotnickou záchrannou službou na místě. Ve vlaku cestovalo asi dvacet osob, které nebyly při nehodě zraněny. Vlak zastavil za přejezdem, cestující vystoupili a rozešli se.

Dodávka byla nárazem značně poškozena, stejně jako i přední část vlaku. Hasiči zajistili auto i vlak proti úniku provozních kapalin a proti případnému požáru.

Dopravní nehoda se stala na účelové komunikaci do malé průmyslové zóny a nijak výrazně neovlivnila dopravu na hlavním silničním tahu I/49. Omezení v železniční dopravě trvalo několik hodin.

cestou k nehodě havaroval speciál drážních hasičů

O vyproštění dodávky zpět na silnici se měli postarat drážní hasiči se svým jeřábem. Řidič speciálu však s vyprošťovacím vozem havaroval cestou k nehodě. Jen 400 metrů před místem zásahu projížděl strojník s jeřábem světelnou křižovatkou se zapnutým výstražným světelným i zvukovým zařízením, když z vedlejší silnice vjel na zelený signál do křižovatky malý osobní automobil zn. Daewoo Matiz.

Podnikoví hasiči se snažili zabránit přímému střetu, a proto bylo řízení vozidla strženo stranou. V malé rychlosti vyprošťovací vůz těsně minul sloup dopravního značení a následně narazil do železného oplocení chodníku, který poškodil. Značně byla poškozena také kabina jeřábu. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn.

Na vyprošťovací práce k železniční nehodě byl povolán náhradní jeřáb drážních hasičů z Olomouce.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail