hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.7.2008

 aktuality


Požár v kuchyni bytu ve Starém Hrozenkově
nedbalost seniorky skončila požárem

Dne 26.7.2008 v 09:08 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Starém Hrozenkově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova a Bojkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kuchyni jednoho bytu.

Jako první na místě zasahovali místní dobrovolní hasiči, kteří také v bytě vypnuli energie a zabezpečili místo proti dalšímu případnému vzniku požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasiči preventivně překontrolovali i další byty nad místem požáru a zasaženou kuchyň odvětrali.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Osmdesátiletá majitelka bytu uvedla, že si dala na sporák vařit jídlo, když si vzpomněla, že musí jít rychle nakoupit. Při odchodu nechala vařit jídlo na plotně a následně došlo k požáru.

Požár zničil část sporáku, kuchyňské linky i digestoř. Způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v kuchyni za 80 tis. Kč. Nedbalost seniorky byla na místě vyřešena napomenutím.

O nebezpečí malých a skrytých požárů uvnitř bytů a domů píšeme poměrně často, protože tyto patří mezi nejvíce rozšířené události. Kromě samotných požárů a následných škod na majetku jsou takové případy nebezpečné i z pohledu zranění osob. Požáry potravin jsou veřejností často podceňovány, ale přitom patří mezi velmi nebezpečné počtem způsobených zranění, ale i jednotlivých tragédií.

Dne 26.7.2008 ve 23:13 hod. např. vyjížděli profesionální hasiči ve Vsetíně k hlášenému požáru v bytě na ul. Jiráskova. Sousedé ucítili na chodbě bytového domu kouř a přivolali na pomoc hasiče. Těm se podařilo včas vzbudit majitele bytu, který usnul při vaření potravin. Nebýt všímavosti sousedů, včasného přivolání pomoci a vzbuzení majitele, tak mu mohl malý požár způsobit vážné zranění.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail