hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.7.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár autodílny a střechy v obci Racková
zraněn byl zaměstnanec, jeden dobrovolný a jeden profesionální hasič

Dne 29.7.2008 v 08:50 hod. byli hasiči informováni o požáru auta v Rackové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rackové. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlejšímu požáru v autodílně a na střeše objektu spojeného s místním pohostinstvím.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit mechanici, kteří použili zahradní hadici a ruční hasicí přístroje. Požár se však rychle rozšiřoval a zvládnutí plamenů bylo nad jejich síly. O pomoc byli požádáni hasiči. Při tomto hašení se jeden z pracovníků firmy popálil na ruce a musel být ošetřen.

Jako první na místo dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů s jednou cisternou. Okamžitě byly roztaženy proudy vody a začal hasební útok. V době příjezdu profesionálních hasičů ze Zlína došlo ke zranění jednoho ze zasahujících dobrovolných hasičů. Ten se snažil ze žebříku hasit plameny oknem pod střechou. Na žebříku nebyl nijak zajištěn a při spuštění většího tlaku vody do hadice byl z okna a žebříku vymrštěn. Po dopadu na zem si způsobil zranění na noze, které musela ošetřit posádka zdravotnické záchranné služby. S podezřením na zlomeninu kotníku byl dobrovolný hasiči odvezen do nemocnice k dalšímu ošetření.

Prioritou hasičů bylo požár rychle lokalizovat a zásahem zabránit dalšímu šíření plamenů do druhé poloviny domu s restaurací. Hasební útok byl veden hned z několika stran, včetně vnitřních prostor dílny a půdy. Právě při hašení pod střechou došlo také ke zranění jednoho profesionálního hasiče. Ten se zachytil rukávem o skrytou překážku v kouři, odhrnul se mu ochranný oděv a došlo k lehkému popálení. Ošetřen byl až po návratu na stanici ve Zlíně, nemusel být vystřídán a službu dokončil.

Lokalizace požáru trvala hasičům přes intenzivní hašení asi půl hodiny. Další dvě hodiny pokračovaly dohašovací a likvidační práce skrytých ohnisek požáru v trámoví střechy. Část plechového krytí střechy muselo být hasiči odstraněno. Dílna byla odvětrávána přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Zraněný mechanik uvedl, že v dílně svařoval díly, když dostal střevní problémy a musel nutně odběhnout na toaletu. Během jeho nepřítomnosti došlo k požáru, který se rozšířil stropním otvorem až na půdu a střechu. Po jeho návratu se snažil požár hasit, ale brzy byly plameny nad jeho síly. Z dílny byla včas vytažena svařovací souprava s tlakovou lahví.

Požár zničil značnou část dílny, opravovaný automobil na hydraulickém zvedáku, značnou část střechy a její konstrukce. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost dělníka při svařování. Požárem způsobené škody byly odhadnuty na bezmála 200 tis. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek objektu s restaurací za 2 mil. Kč.


požár poškodil autodílnu, stropy a střechu domu

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail