hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

4.8.2008

 aktuality


Výbuch plynu ve sklepě a dvoře domu ve Starém Městě
silně zraněný a popálený muž přepraven vrtulníkem do nemocnice

Dne 4.8.2008 v 10:21 hod. byli hasiči informováni o výbuchu plynu ve Starém Městě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na dvoře rodinného domu došlo k výbuchu plynu a následnému zranění majitele v malém sklepě na ovoce.

Šestašedesátiletý majitel domku chtěl na dvoře opravit prasklinu kameninového odpadu mezi domem a hliněným sklepem. Otvor chtěl utěsnit pomocí lepenky, kterou se chystal nahřívat hořákem z plynové láhve.

Připravil si lepenku, tlakovou láhev na 2 kg propan-butanu, hořák a malým otvorem vlezl do sklepa o rozměru asi 2 x 2 metry. Plamen hořáku mu však nechtěl hořet, a to pravděpodobně vlivem netěsnosti. Mezitím však plyn z hadice volně unikal do malé sklepní místnosti, kde se hromadil. Při následném pokusu o zapálení hořáku došlo k výbuchu plynu a rozsáhlému požáru oblečení na muži.

Majitel utrpěl velmi vážné popáleniny na celém těle. Jeho bolestný křik zaslechla sousedka, která okamžitě přeskočila plot a běžela muži na pomoc. Požár oblečení byl uhašen pomocí kbelíku s vodou. Na pomoc musela vyjet zdravotnická záchranná služba i hasiči.

Hasiči pomohli zdravotníkům s naložením zraněného na nosítka a do sanitního vozu. Po nutném prvotním ošetření byl pacient převezen do nemocnice v Uherském Hradišti, kam byl povolán vrtulník z Brna. Následně byl muž transportován do popáleninového centra nemocnice v Brně.

Výbuch plynu způsobil pouze zapálení oblečení na majiteli domku. Další požár v okolí nevznikl. Hmotné škody nebyly pro potřeby hasičů vyčísleny. Příčinou výbuchu a požáru byla nedbalost majitele při manipulaci s tlakovou lahví, plynem a otevřeným ohněm.


i malá plynová láhev může při nedbalosti způsobit velké zranění

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail