hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.8.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár nákladního auta u Zádveřic
řidič duchapřítomně odstavil vůz mimo silnici

Dne 29.8.2008 ve 12:05 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Zádveřic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na důležitém silničním tahu II/492, mezi obcí Zádveřice a Luhačovice, došlo k rozsáhlému požáru nákladního auta zn. Avia.

Řidič nákladního auta sjížděl od Horní Lhoty k Zádveřicím, když si všiml v kabině kouře i ostatních řidičů, kteří na něj signalizují. Vzápětí spatřil za kabinou plameny, a protože silnici dobře znal, tak i s hořícím autem popojel do místa, kde bylo možné vůz odstavit mimo vozovku. Tím umožnil bezpečný průjezd dalších vozidel a neohrozil silniční dopravu. Po vystoupení plameny kompletně zachvátily kabinu i část korby.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět oblak černého kouře. Hasiči byli na místě za devět minut od výjezdu. Bleskově bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a začal hasební útok vodou a pěnou. Řidič stačil hasiče včas upozornit, že pod autem je přimontována plynová tlaková láhev na propan-butan k nezávislému topení.

V dýchacích přístrojích byl hasiči požár postupně lokalizován a uhašen. Během zásahu byla zcela zastavena doprava a v obou směrech se vytvořily kolony. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl vlivem technické závady na turbodmychadle motoru. Dále se rozšířil po plastovém nasávání a zasáhl jak kabinu, tak i část ložné plochy s krytím. Náklad železných armatur nebyl požárem poškozen. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 150.000 Kč.


požár kompletně zničil kabinu, motor i část korby

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail