hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.9.2008

 aktuality


Asistence hasičů při nouzovém přistání na letišti v Kunovicích
motorovému větroni nešel vysunout podvozek

Dne 1.9.2008 v 10:52 hod. byli hasiči letiště Kunovice požádáni o pomoc při nouzovém přistání.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Letecké závody Kunovice s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že je nutné zajistit nouzové přistání motorového větroně zn. Blaník.

Řídící letového provozu vyhlásil II. stupeň letecké nehody – plná pohotovost pro letadlo v tísni. Hasiči vyjeli na přistávací dráhu a radiostanicí jim bylo upřesněno, že se jedná o motorový větroň typu L 13 Vivat. Na palubě byl pilot s další jednou osobou. V nádrži stroje bylo asi 20 litrů paliva.

Letadlu nešel zcela vysunout podvozek a bylo rozhodnuto o nouzovém přistání. Jednotka hasičů zaujala vyčkávací pozici ve středu hlavní plochy. Po několika manévrech pilot s letadlem bezpečně přistál na travnatou plochu a tzv. "na břicho“. Hasiči zajistili stroj proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.

Nikdo ze dvou mužů na palubě nebyl při nouzovém manévru zraněn. Po předání místa a letounu letištním službám se jednotka hasičů vrátila na základnu.


ilustrační foto - www.vivat.ic.cz

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail