hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

6.9.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár zájezdového autobusu v Prostřední Bečvě
řidič včas vykázal do bezpečí 45 cestujících

Dne 6.9.2008 v 18:18 hod. byli hasiči informováni o požáru autobusu v Prostřední Bečvě na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Prostřední Bečvy a Horní Bečvy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místního kempu došlo k rozsáhlému požáru autobusu zn. Karosa s registrační značkou SK.

Před příjezdem hasičů se řidiči podařilo včas vykázat do bezpečí všech pětačtyřicet cestujících, které svážel z nedalekých Pusteven. Sám se pokusil zpočátku požár uhasit za pomoci svých dvou ručních hasicích přístrojů, ale požár se velmi rychle rozšiřoval a celý autobus se zahalil kouřem. Na pomoc museli vyjet hasiči.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět mohutný oblak kouře stoupající z místa požáru. Jako první dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů a o pár minut později další jednotky. Hasiči bleskově natáhli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci i likvidaci plamenů.

Požár zasáhl kompletně celý autobus, část suché trávy v okolí silnice a došlo k úniku provozních kapalin na vozovku. Požár se podařilo zlikvidovat asi po půlhodině intenzivního hašení, další půlhodinu trvaly ochlazovací práce. Uniklé oleje a nafta byly zasypány sorbenty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Cesta na Pustevny byla během zásahu hasičů zcela uzavřena asi na 45 minut. Poté byl uvolněn jeden jízdní pruh, pomalu se rozjely čekající kolony aut a doprava byla kyvadlově řízena hlídkou Policie ČR.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Řidič dále uvedl, že sjížděl z Pusteven, když náhle uvnitř autobusu byl cítit kouř. S autobusem zastavil a šel překontrolovat stav motoru a brzd. Závadu neobjevil a nijak se to neprojevovalo ani na samotné jízdě. Znovu se s autobusem rozjel, ale uvnitř se objevil oblak kouře. Ihned proto zastavil a všechny cestující okamžitě vykázal ven.

Samotný požár vznikl ve střední části vozu. Interiér se rychle plnil kouřem a následně vyšlehly plameny. Požár zničil prakticky celý autobus. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Škody byly odhadovány v řádech několika milionů korun.

aktualizováno

Po příjezdu majitele autobusu byla upřesněna způsobená škoda, která pro něj dosáhla 100.000 Kč. Podrobné ohledání autobusu přivedlo vyšetřovatele k předběžné příčině vzniku požáru. S největší pravděpodobností šlo o technickou závadu na elektroinstalaci osmnáct let starého autobusu. Další šetření bude pokračovat v neděli dopoledne.


požár zničil kompletně celý autobus

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail