hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.9.2008

 aktuality


Požár střechy obydlené zahradní chaty nedaleko Hulína
zajímavá příčina vzniku požáru - zapomenutá fermežová barva

Dne 10.9.2008 v 07:47 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u Hulína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma zásahovými vozy, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hulína a Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy pronajímané chaty.

Už při příjezdu k místo požáru byl vidět kouř vycházející ze střechy. Hasiči rozvinuli vodní vedení a pronikli pod prohořívající střechu. Část střechy musela být rozebrána a postupně byla uhašena skrytá ohniska požáru. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů a uchránit tak chatu před celkovým zničením. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel postupně vylučoval různé možnosti vzniku požáru (elektroinstalaci, komín, kamna, úmysl), až průzkumem nalezl ve střeše zapomenutou plechovku s fermežovou barvou. Vyšetřovatel se domnívá, že požár vznikl samovznícením chemických látek barvy, a to působením času a horkého počasí.

Požár zničil část střechy a majiteli napáchal škodu za 15.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 100 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail