hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.9.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po dopravní nehodě u Bezměrova
střet vozů zablokoval důležitý silniční tah na 2,5 hodiny

Dne 10.9.2008 ve 13:37 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u Hradiska.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/47, mezi obcí Bezměrov a Hradisko, došlo k vážné dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Š Favorit a nákladním autem zn. DAF s návěsem.

Podle svědků a první výpovědi údajně řidič osobního vozu podlehl mikrospánku, vyjel ze své strany a čelně narazil do protijedoucího nákladního auta. Po vzájemném střetu došlo k zablokování vozovky mezi dvěma budovanými úseky dálnice D1. Při nehodě utrpěly šok a zranění dvě osoby z favoritu, které byly ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou a odvezeny do nemocnice.

Hasiči byli na místě za pět minut od výjezdu. Velitel zásahu zhodnotil situaci a vyžádal si výjezd speciálních vyprošťovacích vozidel asistenční služby motoristům. Důvodem bylo hrozící převrácení kamionu na bok. Důležité bylo také zajištění nádrže tahače, který byl na dlouhou cestu natankován asi tisícem litrů paliva. Uniklé provozní kapaliny z osobního a nákladního auta byly zasypány sorbenty.

Omezení v průjezdu hlavním silničním tahem značně zkomplikovalo dopravu, která musela být nejdříve zcela odkláněna. Řada řidičů si našla cestu po okolních komunikacích sloužících pro výstavbu dálnice. Kolem 15:30 hod. se podařilo zprovoznit kolem nehody část vozovky, když hasiči odtáhli vrak osobního auta. Kyvadlově tak z čekajících kolon mohly odjet kamiony s rychle se kazícím nákladem.

Samotné vyprošťování havarovaného nákladního auta s nákladem polotovarů pneumatik bylo zahájeno v 15:17 hod. Asi po dvaceti minutách byl tahač vytažen a zabezpečen. Doprava byla zcela obnovena kolem šestnácté hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail