hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.9.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár osobního auta u domu v Lidečku
technická závada na řídící jednotce pod proudem


Dne 16.9.2008 v 00:21 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Lidečko na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horní Lidče s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru osobního auta zn. Fiat Marea.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit majitel vozu, který použil kbelíky s vodou. Proti rychle se rozšiřujícím plamenům však neměl šanci a na pomoc museli vyjet hasiči.

Už při příjezdu hasičů byl vidět na příjezdové cestě k domu mohutný požár prakticky celého auta. Vůz byl kompletně zničený a plameny se začaly rozšiřovat na blízkou garáž a rodinný dům. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu ohrožení domu a uchránit tak hodnoty stavby. Pomocí vysokotlakého proudu vody byl požár postupně lokalizován a uhašen. Likvidace požáru trvala hasičům asi hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru předběžně ohledáno. Majitel uvedl, že ho probudil zvuk klaksonu auta a když se podíval v noci před dům, tak uviděl požár v motorovém prostoru. Jeho snaha o uhašení plamenů vodou byla marná.

aktualizováno

V dopoledních hodinách pokračovalo další šetření na místě požáru. Podrobným ohledáním se vyšetřovateli podařilo postupně vyloučit různé možnosti vzniku požáru, až zůstala verze technické závady na řídící jednotce motoru. Ta byla i přes vypnutí vozu stále pod proudem.

Majitel vozidlo odstavil v odpoledních hodinách. Po vzniku požáru došlo ke zkratu na elektrickém vedení, vozidlo se rozjelo na cestě u domu, ujelo asi 2,5 metru a narazilo do garáže. Požár se rozšířil z motorového prostoru do kabiny a na celý vůz. Zničen byl také blízký dřevěný plot. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 70.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 1,5 mil. Kč.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail