hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.9.2008

 aktuality


Požár na skládce komunálního odpadu ve Zlíně

likvidace hlubokého požáru trvala dvě hodiny

Dne 23.9.2008 ve 22:03 hod. byli hasiči informováni o požáru na skládce odpadu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou a jednotka hasičů z povolání města Zlína s dalším zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na skládce odpadu došlo k požáru.

Požár zasáhl plochu asi 10 x 10 metrů. Hasiči rozvinuli vodní vedení a horní hořící část skládky uhasili. Dalším průzkumem však velitel zásahu zjistil, že požár vznikl uvnitř skládky a zásah bude náročnější.

Do akce se zapojili také zaměstnanci skládky, kteří pomocí těžké techniky rozhrabali horní vrstvy odpadu. Tak se hasiči postupně dostali k ohnisku požáru uvnitř hromad.

Zdlouhavá a úmorná práce hasičů byla ukončena až kolem půlnoci. Dobrovolní hasiči naváželi kyvadlově vodu, která se spotřebovávala na soustavné prolévání vnitřních částí skládky. Pří požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Požáry skládek odpadů patři mezi časté výjezdy hasičů a výjimkou nejsou ani opakované výjezdy do jednoho místa. Požáry uvnitř skládek se likvidují zdlouhavě a mohou trvat i několik dnů. Některá cvičení hasičů se zaměřují na podobné zásahy - zde.


cvičení hasičů na skládce Suchý důl ve Zlíně

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail