hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.10.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár kuchyně bytu ve Valašském Meziříčí

nedbalost způsobila explozi výparů chemických látek a požár

Dne 1.10.2008 ve 23:33 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v prostoru kuchyně.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit osmačtyřicetiletý majitel bytu. Za pomoci kbelíků s vodou se mu nakonec podařilo plameny srazit, ale utrpěl při tom popáleniny na ruce.

Hasiči místo požáru překontrolovali a pomocí termokamery nezjistili žádná skrytá ohniska požáru. Byt v pátém patře obytného domu byl postupně odvětrán. Zranění muselo být následně ošetřeno přivolanou zdravotnickou záchrannou službou, která popáleného muže odvezla do nemocnice.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že majitel byl ve vedlejším obývacím pokoji, když požár v kuchyni vypukl. Ten také stačil včas vzbudit čtyřiadvacetiletou nájemnici, která v bytě spala, a ta požár nahlásila na tísňovou linku.

Muži se podařilo požár uhasit ještě před příjezdem hasičů. Po ošetření zranění a návratu z nemocnice byl předán policii pro podezření ze spáchání trestného činu výroby omamných látek a z nedovoleného ozbrojování.

Vyšetřovatel hasičů se domnívá, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele bytu. Ten si připálil cigaretu nad otevřeným plamenem plynového hořáku v kuchyni a odešel do vedlejší místnosti. Otevřený plamen hořáku nevypnul a následně došlo k malému výbuchu nahromaděných výparů chemických látek a k požáru.

Požár zničil celou kuchyň a zbytek bytu byl poškozen kouřem. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Včasným zásahem si majitel zachránil další majetek za 200 tis. korun. Případ je nadále v šetření hasičů i policie.


po výbuchu a požáru byla kuchyň bytu zcela zničena

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail