hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.10.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po tragické nehodě u Bystřice pod Lopeníkem
tři cizinci zemřeli na místě, další tři muži skončili v nemocnici

Dne 8.10.2008 v 06:24 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po vážné dopravní nehodě u Bystřice pod Lopeníkem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem. Později vyjela i další posilující jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým vozem a valníkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, mezi Bystřicí p. Lopeníkem a Starým Hrozenkovem, došlo k tragické dopravní nehodě mezi osobní dodávkou zn. Citroen Jumper (SK) a kamionem zn. Mercedes s návěsem.

Podle svědků přejel řidič dodávky, mířící ke státní hranici, do protisměru, kde se čelně střetl s kamionem. Silný náraz doslova rozpáral dodávku, která zcela zdemolovaná zůstala na vozovce. Řidič kamionu skončil napříč vozovkou a tahačem narazil do svahu u cesty.

V dodávce cestovalo pět mužů, cizinců. Tři z nich zemřeli na místě, další dva utrpěli vážná zranění a postupně byli odvezeni do nemocnice k nezbytné péči a hospitalizaci. Do nemocnice byl převezen i řidič kamionu, který utrpěl také vážnější zranění.

Po příjezdu záchranářů pomáhali hasiči zdravotníkům s poskytováním první pomoci a s nakládáním zraněných do sanitek. Při nehodě došlo k poškození obou vozů a k většímu úniku provozních kapalin a paliv. Velitel zásahu si proto vyžádal pomoc kolegů z Uherského Hradiště, aby společně zabránili hrozící ekologické havárii v lesním úseku silnice. Do odtokového žlabu u silnice byly položeny záchytné stěny, další rozlité látky byly zasypány sorbenty na vozovce.

Po zadokumentování dopravní nehody policií, za přítomnosti státního zástupce, začali hasiči v 10:00 hod. vyprošťovat těla z dodávky. Postupně byl vystříhán mrtvý řidič, spolujezdec sedící za ním a třetí muž byl vyproštěn zpod dodávky. K dalšímu zajištění stop a úlomků vraků si hasiči povolali valník.

Zcela zablokovaný hlavní silniční tah způsobil značné dopravní komplikace. V obou směrech se tvořily kolony dlouhé i několik kilometrů, a to především tranzitujících kamionů. Hlídky policie se snažili celé dopoledne odklánět dopravu na objízdné trasy.

aktualizace

10:30 - doprava je stále zablokovaná

11:00 - na místě odtahová služba pro zničenou dodávku

11:30 - na místě speciální vyprošťovací vozidlo asistenční služby motoristům pro poškozený kamion

12:30 - vozovka očištěna od následků dopravní nehody, provoz obnoven v obou směrech



i pro otrlé záchranáře bylo vyprošťování těl z dodávky náročné

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail