hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.10.2008

 aktuality


Dva odpolední požáry aut na Uherskohradišťsku
hasiče zaměstnala hořící dodávka i náklaďák

Dne 8.10.2008 ve 14:15 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Ostrožské Nové Vsi.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostrožské Nové Vsi. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55, mezi obcí Kunovice a Ostrožská Nová Ves, došlo k požáru nápravy návěsu nákladního auta zn. MAN (Srbsko).

Cizinci, řídící kamion, zpozorovali za jízdy požár na jedné z náprav návěsu. Okamžitě zastavili a snažili se požár uhasit pomocí dvou přenosných hasicích přístrojů. Požár se rychle rozšiřoval a byla nutná pomoc hasičů.

Hasiči byli na místě za pět minut od výjezdu a požár bleskově uhasili. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření plamenů na návěs a náklad 20 tun síry. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě zaslechl ránu a uviděl kouř. Požár zasáhl vnější stranu poslední nápravy návěsu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a náklad nejméně za 1 mil. Kč. Příčinou požáru byla závada na pneumatice nebo brzdovém systému.

Odstavený hořící kamion značně zkomplikoval dopravu na hlavním silničním tahu. Na místě musela pomáhat i hlídka policie, která usměrňovala kolony vozidel v obou směrech.

Dne 8.10.2008 v 18:48 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v kopcích u Buchlovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, u odbočky na hrad Buchlov, došlo k požáru dodávky zn. Hyundai H100.

Řidič za jízdy ucítil kouř v kabině, pokračoval v jízdě do bezpečného místa a vozidlo odstavil na zastávce autobusu. Z motoru vyšlehly plameny, které se neúspěšně pokusil uhasit přenosným hasicím přístrojem. Hasicí přístroj dostal od ochotného řidiče auta ze Slovenska, který u požáru zastavil a nabídl svou pomoc.

Hasiči na místě rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a požár v motorovém prostoru i kabině uhasili pomocí pěny. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz a uchránit tak další hodnoty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě z Brna zaznamenal závadu, při které mu za jízdy zhasla přední světla. Auto odstavil, závadu částečně odstranil a pokračoval v jízdě. V kopcích u Buchlovic se problém opakoval, ale to už vznikl i požár.

Plameny zničily především motorový prostor, kabinu a část nadstavby. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla závada na elektroinstalaci vozu.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail