hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.10.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po těžké havárii auta u Zahnašovic
řidič ve vysoké rychlosti předjížděl sanitku a havaroval
pro zraněnou ženu musel přiletět vrtulník z Brna

Dne 9.10.2008 v 06:58 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii auta u Zahnašovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Holešova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u Zahnašovic došlo k vážné havárii osobního auta zn. Fiat Stilo.

Řidič havaroval ve vysoké rychlosti mimo vozovku a do pole, kde se převrátil na střechu. Při havárii došlo k těžkému zranění spolujezdkyně na předním sedadle, která zůstala ve vozidle zaklíněna. Řidič sám utrpěl otřes mozku a z vozu se ven dostal sám.

Jako první na místě havárie zasahoval řidič sanitky zdravotnické dopravní služby, kterého právě osobní auto ve vysoké rychlosti předjíždělo. Auto se dostalo na krajnici, řidič manévr nezvládl a havaroval desítky metrů mimo silnici.

Hasiči byli na místě za osm minut od výjezdu a okamžitě zahájili vyprošťovací práce. Za pomoci speciálního hydraulického zařízení se hasičům podařilo uvolnit dveře a nasadit ženě krční límec. Po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byla žena vytažena na vakuová nosítka a odnesena do sanitky.

Ve voze zdravotníků byla ženě poskytnuta první odborná péče a ošetření. Vzhledem k těžkému zranění si lékař vyžádal pomoc letecké záchranné služby. Vrtulník z Olomouce byl u jiného zásahu, a proto na pomoc vzlétl stroj Policie ČR z Brna.

Vrtulník přiletěl v 07:58 hod. Hasiči pomohli s přeložením pacientky do vrtulníku a ten ji následně transportoval do nemocnice. Po zadokumentování havárie policií bylo vozidlo převráceno zpět na kola a zajištěno proti případnému požáru. K úniku provozních kapalin nedošlo.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla částečně omezena průjezdnost silnice mezi obcí Zahnašovice a Horní Lapač.


pro zraněnou ženu musel přiletět policejní vrtulník z Brna

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail