hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.10.2008

 aktuality


Pomoc hasičů po pádu paraglidisty do stromů u Lopeníku
pilot se bál přivolat profesionální pomoc záchranářů

Dne 17.10.2008 v 16:33 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže z korun stromů pod Lopeníkem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se skupinou specialistů hasičů lezců. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve vysokých korunách stromů uvízl po pádu paraglidista.

Hasiči přijali na tísňové lince 112 oznámení jedné paní, která viděla ze svého domu v dálce padák v korunách stromů pod Lopeníkem. Operační důstojník na místo okamžitě vyslal záchranáře, kteří měli před sebou nelehký úkol, a to najít pilota v přesně neurčeném místě lesa.

Po dvaceti minutách hasiči dorazili k obci Lopeník, kde nakonec oznamovatelka čekala a společně se záchranáři vyrazila do lesa. Jízda těžším terénem a lesními cestičkami skončila po několika kilometrech a poslední úsek museli hasiči pokračovat pěšky. Asi dva kilometry od rozhledny Lopeník nakonec záchranáři havarovaného paraglidistu našli.

V tuto chvíli od oznámení události uběhla přesně jedna hodina. Paraglidista uvízl v korunách stromů, asi 25 metrů nad zemí a se záchranáři komunikoval. Lezecká skupina se připravila na jeho záchranu, která byla úspěšná. Po dosažení výšky byl pilot na laně spuštěn na zem, a to krátce po osmnácté hodině. Okamžitě byl předán do péče zdravotnické záchranné služby a po prohlídce lékař konstatoval, že nebyl nijak zraněn. Křídlo zůstalo na stromě.

Vysvětlení pilota a kamarádů záchranáře překvapilo

Teprve teď se začal rozplétat příběh sedmadvacetiletého paraglidisty. Toho do korun stromů zanesl údajně silný vítr, kde následně havaroval. Při havárii se udržel na stromě, odepnul si postroj a přivolal si pomoc své známé, protože sám nedokázal z vysokého stromu slézt. Ta se snažila společně s dalším kamarádem o "záchranu" pilota. K tomu si společně připravili a do lesa přivezli i lana a pilku.

Mezitím však už běžela záchranná akce hasičů, kterou iniciovala všímavá občanka z Lopeníku. K laickým pokusům o záchranu muže z vysokých stromů tak nakonec nedošlo. Sami záchranáři na místě konstatovali, že podobný pokus mohl skončit velmi nešťastně, nehledě k tomu, že to byl od počátku hodně hloupý nápad. Vítr a velká výška byla vysokým rizikem pro netrénované amatéry.

Velitel zásahu také zjišťoval, proč pilot sám nepřivolal pomoc profesionálních záchranářů nebo pomoc nepřivolali jeho kamarádi. Odpovědí bylo, že se obávali případných sankcí za havárii nebo za záchranu. Takové vysvětlení se nedá komentovat slušnými slovy.


paraglidista uvízl v korunách vysokých stromů

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail