hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.10.2008

 aktuality


Požár bytu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně
z domu se včas dostaly desítky nájemníků

Dne 18.10.2008 v 11:32 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu na sídlišti ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a třicetimetrovým automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na největším sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně došlo k požáru v bytě.

Před příjezdem hasičů se požár marně snažil uhasit muž a jeho syn, kteří postupně použili kbelíky s vodou i schodišťový hydrant. Požár byl nad jejich síly, plameny se rozšiřovaly, oba se nadýchali kouře a syn se navíc zranil na noze. Jejich jedinou záchranou byl útěk do bezpečí.

Před příjezdem hasičů se podařilo dostat ven desítkám nájemníků ze spodních pater obytného domu. Lidé z horních pater nad požárem nemohli opustit své byty přes zakouřenou a hořící chodbu, a proto se uchýlili do bezpečí vzdálenějších pokojů a sousedů. Tam také vyčkali do ukončení zásahu hasičů a neutrpěli žádná zranění.

Hasiči byli na místě za šest minut od výjezdu. Z pátého patra domu se valil hustý kouř a lidé opouštěli dům. V dýchacích přístrojích pronikli hasiči do hořícího patra, kde požár postupně lokalizovali a uhasili. Zásahem se jim podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů a uchránit další byty od poškození.

Strážníci Městské policie Zlín mezitím poskytli první pomoc zraněnému mladíkovi, kterému pořezanou nohu ovázali. Jeho otec byl odveden do bezpečí a mimo zakouřený prostor patra. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byli oba předáni do péče lékaře. Mladík putoval do nemocnice, jeho otec byl po prohlédnutí a ošetření ponechán na místě.

Velitel zásahu nechal postupně celý dům odvětrat přetlakovou ventilací a jednotliví nájemníci se mohli vracet do svých bytů ke kontrole majetku i případných škod. V závěru zásahu byla na místo znovu povolána zdravotnická záchranná služba, aby poskytla pomoc majitelce bytu, která dostala slabost, když se po požáru vrátila domů.

aktualizováno

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost syna. Ten kouřil na balkoně, když vlivem opilosti dal nedopalek cigarety do bundy a tu následně zavěsil na chodbě bytu na věšák. Šel si lehnout a usnul.

Následný požár vzbudil nejdříve jeho otce, který se marně snažil požár uhasit. Po vzbuzení syna se chvíli ještě oba snažili plameny srazit pomocí hydrantové sítě na chodbě domu, ale znovu neúspěšně. Požár i kouř je přinutil opustit dům.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 80.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v bytě a domě nejméně za 500 tis. Kč.


od nedopalku cigarety v bundě začalo hořet na věšáku u vchodových dveří do bytu

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail