hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

22.10.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár domu a hospodářství v Rožnově pod Radhoštěm
hasiči ze sedmi jednotek bojovali s plameny mnoho hodin

Dne 22.10.2008 ve 20:49 hod. byli hasiči informováni o požáru domu v Rožnově pod Radhoštěm, Tylovicích.

Na místo nejdříve vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm se dvěma cisternami, které následně posílily jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Valašského Meziříčí, Prostřední Bečvy, Horní Bečvy, Zašové, Hutiska-Solance a Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru rodinného domu a přilehlých hospodářských budov.

Požár jako první zjistili dva nájemníci z horního patra rodinného domu, kteří se před hustým kouřem a plameny zachránili útěkem. Dům včas opustil také otec majitele domu, který obýval přízemí.

Místní hasiči byli na místě už za dvě minuty od výjezdu. Velitel zhodnotil situaci a okamžitě si nechal povolat další posilující jednotky hasičů z blízkého okolí. Postupně se na místo sjelo sedm jednotek s jedenácti kusy zásahové techniky, včetně automobilové plošiny.

Požár se velmi rychle rozšířil přes střechy budov na celý zastavěný hospodářský komplex a rodinný dům. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu šíření plamenů do okolí a uchránit tak další blízký rodinný dům. V místě požáru nebyl dostatek vody k hašení, a proto byla ze čtyř cisteren vytvořena kyvadlová doprava k městským hydrantům.

Hasiči se snažili zachránit i část věcí, které před plameny vynášeli z budov. Podařilo se tak například včas vynést několik tlakových nádob na plyn, které byly postupně ochlazovány. Po dvou hodinách intenzivního hašení se propadly požárem poškozené střechy nad hospodářským stavením. Práci hasičů komplikovaly hromady uskladněného a hořícího sena, které se v budovách nedaly rozhrabávat k účinnějšímu hašení.

Při požáru a zásahu se udělalo nevolno jednomu dobrovolnému hasiči, který se pravděpodobně nadýchal zplodin hoření a musel být odvezen na ošetření. Při požáru nedošlo k úhynu domácích zvířat, ani ke zranění obyvatel domu.

Požár se podařilo lokalizovat krátce před třiadvacátou hodinou. Celou noc pokračovaly dohašovací práce, o které se postaraly jednotky dobrovolných hasičů. Další likvidační práce jsou naplánovány na dopoledne.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru předběžně ohledáno. Nájemníci uvedli, že při večerním sledování televize spatřili plameny a kouř v místnostech horního patra. Sami požár nestačili hasit a raději dům včas opustili. Další vyšetřování je naplánováno na dopoledne.

aktualizováno 23.10.2008

08:00 hod. Z dosavadního šetření a zjištěných informací se vyšetřovatel zabývá možností vzniku požáru po závadě na elektroinstalaci nebo po závadě na komínovém tělese během topení. Majitel si způsobenou škodu předběžně vyčíslil nejméně na 1 mil. Kč.

12:00 hod. Skončilo vyšetřování na místě požáru. Vyšetřovatel hasičů dospěl k závěru, že požár byl způsoben technickou závadou na komínovém tělese. Teplo prostoupilo k hořlavým materiálům konstrukce střechy a vznikl požár.

Majitel zatím nerozšířil způsobené škody, pouze upřesnil, že před příjezdem hasičů se mu včas podařilo zachránit z domácích zvířat pět prasat.

14:25 hod. Hasiči až do odpoledne zůstali na místě požáru a dohašovali drobná a skrytá ohniska požáru. Teprve kolem půl třetí odpoledne byla nahlášena likvidace požáru.


až denní světlo ukázalo kompletní vyhoření hospodářské části stavení
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail