hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.11.2008

 aktuality


Hasiči likvidovali kyselinu v bytě ve Valašském Meziříčí
rozlitý litr chlorovodíku nadělal majiteli bytu starosti

Dne 1.11.2008 v 15:15 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečných látek ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů obytného domu došlo k rozlití kyseliny chlorovodíkové.

Majitel bytu uklízel v komoře, když neopatrností došlo k pádu a rozbití lahve s kyselinou chlorovodíkovou. Jako znalý chemik si byl dobře vědom možných rizik, a proto duchapřítomně komoru uzavřel a na pomoc povolal profesionální hasiče.

Hasiči byli na místě za dvě minuty od výjezdu. V dýchacích přístrojích vešli do bytu a do komory. Pomocí sody a vody kyselinu zředili a zabránili jejímu dalšímu šíření i případnému ohrožení okolí.

Zásah byl ukončen asi za půl hodiny likvidačních prací, při kterých nebyl nikdo zraněn. Hasiči ocenili správnou reakci majitele, který si byl ze své celoživotní praxe chemika vědom rizik, možných následků i nutných opatření v případě havárie. Sám se do likvidace kyseliny nepouštěl hlavně z důvodu, že by v případě použití většího množství vody mohl vytopit stropy sousedů.


u nebezpečných látek se musí hasiči chránit obleky i dýchací technikou - ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail