hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.11.2008

 aktuality


Hasiči zachránili muže vyhrožujícího zapálením se v Bílovicích
zoufalý muž se polil benzinem kvůli hádce s matkou přítelkyně

Dne 14.11.2008 v 17:03 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže vyhrožujícího sebevraždou v Bílovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že cizinec (SK) se polil hořlavou látkou a vyhrožoval sebevraždou zapálením.

Žádost o pomoc byla hasičům předána z policie a jednotka hasičů byla na místě za deset minut od výjezdu. Na ulici byl objeven třiatřicetiletý muž, který se polil benzinem a vyhrožoval sebevraždou. Hasiči ho zadrželi a hned vysvlékli z potřísněného a hořlavinou nasáklého oblečení. Oči mu hasiči vypláchli čistou balenou vodou z pet lahví. Vystresovaného a v šoku ho předali posádce zdravotnické záchranné služby, která ho odvezla do nemocnice.

Výjezdová posádka bez lékaře nabrala společně s pacientem do vozidla i jednoho hasiče, který je členem posttraumatického intervenčního týmu (PIT) HZS Zlínského kraje. Ten poskytl svou odbornou pomoc zdrcenému muži a zároveň působil jako preventivní hlídka pro případný opakovaný pokus sebepoškození.

Odborně proškolený hasič muže postupně uklidnil a ten se rozpovídal. V sanitním voze záchranářům sdělil, že v podvečer byl v domě u své přítelkyně a doplňoval benzin do motorové pily. V tom okamžiku přišla matka přítelkyně a začala mu práci vyčítat. Následnou hádku neustál a demonstrativně se polil benzinem. Svůj úmysl se podpálit potvrdil zapalovačem v ruce a opakováním výhružek. Následoval hysterický výstup ženy.

Lehce zraněný cizinec byl předán do nemocnice, kde ho lékaři vyšetřili a zvažovali jeho případnou hospitalizaci na příslušném psychiatrickém oddělení.

Okolnosti případu nadále prověřuje policie, stejně jako závažnost a nebezpečnost celé události.


muž byl předán posádce zdravotníků a putoval do nemocnice - ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail