hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.11.2008

 aktuality


Požár části střechy sauny v obci Žlutava
svépomoc při stavbě komína se nevyplatila

Dne 18.11.2008 v 05:51 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy sauny v obci Žlutava.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obce Napajedla a Žlutavy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části střechy sauny u rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se majitel snažil požár uhasit pomocí dvou přenosných hasicích přístrojů i zahradní hadice s vodou. Zásah nebyl dostatečný a na pomoc museli vyjet hasiči. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

První hasiči byli na místě už za osm minut od výjezdu. Okamžitě bylo nataženo vodní vedení a začal hasební útok. Požár se podařilo lokalizovat asi po dvaceti minutách intenzivního hašení. Další hodinu trvaly postupné dohašovací a likvidační práce. Hasiči museli rozebrat i část střechy a střešních konstrukcí, kde dohašovali skrytá ohniska požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že celý večer byla sauna v provozu, a to až do pozdních nočních hodin. Kamna na tuhá paliva neuhasil, ale nechal je přirozeně vychladnout.

Podrobné ohledání místa ukázalo, že požár vznikl kolem vývodu komína a dál se rozšířil do dřevěných konstrukcí. Majitel uvedl, že si komín stavěl sám. Bez patřičných odborných znalostí zanedbal základní zásady bezpečnosti stavby komínového tělesa a komín dostatečně neodizoloval od dřevěných hořlavých částí sauny. Bylo tak jen otázkou času, kdy k požáru dojde.

Požár vznikl kolem komína, který byl obložen dřevem a dál se rozšířil na střechu samostatně stojící budovy sauny. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 100 tis. Kč.


kamna, krby, kotle a topná sezóna + nedbalost = časté výjezdy hasičů

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail