hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.11.2008

 aktuality


Požár sklepní kóje v obytném domě ve Valašském Meziříčí
amatérská "prodlužka" způsobila požár sklepa

Dne 23.11.2008 v 04:00 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytovém domě ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru jedné dřevěné sklepní kóje.

Už při příjezdu hasičů se ze sklepních prostor valil hustý kouř. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do sklepních chodeb, kde zjistili požár jedné z dřevěných kójí. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření plamenů na okolní sklepy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v jedné z prvních sklepních kójí a byl včas zjištěn nájemníky z vyšších pater domu, kteří ucítili kouř.

Podrobné ohledání přispělo ke zjištění příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatel nalezl stopy po zkratu na nepovoleném a amatérsky nataženém elektrickém vedení, které přivádělo do sklepní kóje proud. Při závadě došlo k zapálení dřevěných částí klece kóje a k následnému požáru.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 2.000 Kč. Včasným zjištěním požáru, příjezdem hasičů a zásahem se podařilo uchránit další majetek za desítky tisíc korun. Majitel, který nepovolené elektrické vedení do kóje přivedl, zemřel před několika lety.


požár způsobilo nepovolené amatérské elektrické vedení natažené do sklepní kóje

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail