hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.11.2008

 aktuality


Požár osobního auta ve Valašských Kloboukách
dobíjení autobaterie bez dozoru skončilo požárem

Dne 29.11.2008 v 19:05 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta ve Valašských Kloboukách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru osobního auta zn. Renault 19.

Požáru si všimly dvě svědkyně, které šly kolem domu a uviděly podezřelý kouř. Událost nahlásily na tísňovou linku a na místo vyjeli hasiči. Díky jejich všímavosti byli záchranáři u požáru za pár minut.

Už při příjezdu byl vidět kouř a plameny v uzavřeném dvoře domu. Hasiči pronikli k místu požáru a zjistili, že hoří zaparkované osobní auto. Bleskově bylo rozvinuto vysokotlaké vodní vedení a hasiči se snažili požár rychle lokalizovat. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření plamenů na další zaparkovaný automobil a na blízký dům. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl při dobíjení autobaterie bez dozoru. Vozidlo bylo zaparkované na dvoře jedné firmy, a to před garáží. V garáži bylo zaparkované další auto, které bylo sálavým teplem požáru poškozeno na plastových částech karoserie.

Požár se z motorového prostoru rozšířil do kabiny osobního auta, které tak prakticky vyhořelo. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 25.000,- Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 100 tis. Kč.

Vyšetřování dále ukázalo, že majitel vozu nechal dobíjet autobaterii. Během dobíjecího procesu došlo k odpadnutí jednoho z konektorů a k následnému zkratu na karoserii. Jiskření vyvolalo požár, který se dál rozšířil na vůz.


požár vznikl v motorovém prostoru při dobíjení autobaterie a dál se rozšířil do kabiny auta

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail