hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.11.2008

 aktuality


Shromáždění představitelů okresních sdružení hasičů Zlínského kraje
na setkání přijel i nově zvolený hejtman MVDr. Stanislav Mišák

V sobotu 29. listopadu 2008 proběhlo v Lipové na Zlínsku jednání "Shromáždění představitelů okresních sdružení hasičů Zlínského kraje" jako rozhodovacího orgánu Krajského sdružení hasičů (dále jen KSH). Letošního zasedání se zúčastnilo všech 16 delegovaných zástupců okresních sdružení a 22 funkcionářů a pozvaných hostů.

V průběhu jednání byla zhodnocena činnost a hospodaření odborných rad a výkonného výboru KSH za období od začátku roku, bylo projednáno a schváleno zaměření činnosti KSH do roku 2010,  plán činnosti orgánů KSH a návrh rozpočtu na rok 2009.

Proběhly doplňující volby členů Krajské kontrolní a revizní rady a následně volba nového předsedy KKRR. V diskusi vystoupilo 9 delegátů a pozvaných hostů:

Hejtman Zlínského kraje Dr. Stanislav Mišák vyslovil uznání a poděkoval všem hasičům za práci pro občany, mnohdy i s nasazením vlastního života. Garantoval podporu a spolupráci s dobrovolnými hasiči minimálně na úrovni a v rozsahu minulých let, nabídl věnování historického hasičského praporu KSH Zlínského kraje.

Dr, Josef Juráň pozdravil jednání v zastoupení starosty SH ČMS, pozitivně komentoval stav a úroveň práce s členskou základnou ve Zlínském kraji a tlumočil poděkování starosty za práci v roce 2008.

Senátorka Ing. Jana Juřenčáková vyslovila  poděkování a úctu k rozsahu práce, kterou odvádí členové sdružení ve prospěch společnosti. Svými aktivitami se snaží podpořit dobrovolné hasiče na všech organizačních úrovních sdružení.

Plk. Ing. Jarmila Čičmancová, ředitelka Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, poděkovala za významnou pomoc a spolupráci s dobrovolnými hasiči při každodenní záchranářské  i jiné práci. Podala bližší informace o postupu předávání ochranných obleků a obuvi do JPO V, kterých bude ve Zlínském kraji distribuováno za 13,5 mil. Kč do konce ledna 2009. Informovala o záměru proškolení velitelů jednotek a velitelů družstev zásahových jednotek obcí včetně jejich cvičení v součinnosti s civilní ochranou obyvatelstva. Pro funkcionáře JPO bude HZS Zlínského kraje pokračovat v zajištění potřebných školení v místních podmínkách a to v jarním i podzimím termínu.

Ing. Marie Poláchová, ředitelka pobočky Hasičské vzájemné pojišťovny, a.s., v Brně, pozdravila jednání a potvrdila stabilní postavení pojišťovny na finančním trhu. Hospodářské výsledky jsou velmi dobré. Informovala o záměru zřízení poboček HVP, a.s, v každém kraji.

Ing. Vladimír Hanák vystoupil s kritikou fungování prodejního střediska Výzbrojny požární ochrany, a.s., ve Zlíně, kterou podpořilo celé plénum shromáždění. Usnesení z  jednání uložilo náměstkovi starosty KSH a členu dozorčí rady VPO, a.s., Václavu Holáskovi úkol projednat neudržitelný stav na nejbližším jednání dozorčí rady, poněvadž sdružení jako akcionáři unikají nemalé finanční prostředky (více než milionové).

Václav Holásek reagoval na kritiku činnosti VPO, a.s., přijal uložený úkol a slíbil okamžité projednání. Dále informoval shromáždění o rozhodnutí výkonného výboru SH ČMS v otázce dalšího osudu soutěže „O pohár starosty SH ČMS“, která se stává minulostí a pohár obdrží nejlepší družstvo v požárním útoku při mistrovství republiky v požárním sportu.

Stanislav Juřena, vedoucí krajského aktivu zasloužilých hasičů, poděkoval za podporu okresním sdružením v kraji a velmi pozitivně hodnotil podíl funkcionářů KSH při řešení projektu vybudování školícího a výcvikového střediska hasičů v Horní Lidči.

Jan Kovář, vedoucí krajské odborné rady velitelů, doplnil hodnotící zprávu starosty KSH o informaci o předání poděkování pořadatelům krajských soutěží v roce 2008. Pozval přítomné na oslavu 120. výročí založení sboru v Ratiboři.

Závěrem shromáždění starosta KSH poděkoval všem spolupracujícím subjektům, sponzorům a hlavně aktivním hasičům za práci, kterou odvádějí ve prospěch dobrovolného hasičstva. Do dalších dnů a do roku 2009 popřál pevné zdraví, spokojenost a hodně sil.

Vlastimil Nevařil
OORM OSH Zlín

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail