hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.12.2008

 aktuality


Rozsáhlý požár podkrovního bytu domu ve Zlíně
požár způsobily zapálené svíčky bez dozoru

Dne 24.12.2008 v 19:43 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, který posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru bytu domu ve Zlíně.

Už při příjezdu hasičů byl vidět vycházející kouř z podkrovního bytu i ze střechy a přes okno byly vidět plameny. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli pod střechu, kam natáhli vodní vedení. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru a uchránit tak další značné hodnoty.

Po uhašení požáru byla horní část obytného domu postupně odvětrána přetlakovou ventilací hasičů. Podkrovní byt byl překontrolován termokamerou ke zjištění případných skrytých ohnisek požáru. Při zásahu byl z domu vyveden majitel bytu, který byl zasažen kouřem, ale lékařské ošetření odmítl.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že byt opustil jen deset minut před tím, než zjistil požár. V době vzniku požáru byl ve spodním patře domu na návštěvě u svých příbuzných.

Rychle se rozvíjející požár byl nad jeho síly a valící se kouř mu nedovolil žádný hasební pokus. Na pomoc tak museli vyjet hasiči ze dvou stanic.

Požár kompletně zničil vybavení obytné místnosti podkrovního bytu a další části byly poškozeny kouřem. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 1,7 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který ponechal na stole bez dozoru hořící svíčky adventního věnce a odešel.


podkrovní místnost byla během krátké chvíle požárem značně poškozena

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail