hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín
 zpravodaj - 01/2005

Požár v kuchyni bytu ve Vizovicích

Dne 9.1.2005 v 00:59 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě ve Vizovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v prostoru kuchyně jednoho z bytů v druhém patře domu. Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a požár bleskově uhasili. Rychlým zásahem nedošlo k rozšíření požáru na další místnosti a byt. Po uhašení požáru byl celý byt i dům odvětrán přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. V kuchyni došlo k požáru odpadu, který byl umístěn mezi sporákem a kuchyňskou linkou. Přesná příčina vzniku požáru není ještě jasná a je předmětem dalšího šetření. Když se v nočních hodinách vrátil uživatel bytu domů, tak zjistil požár. Pro podezření z nadýchání kouře byl odvezen policejní hlídkou do nemocnice k prohlídce. Způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem se podařilo uchránit hodnoty bytu za jeden mil. korun.

Požár osobního auta po dopravní havárii v Zubří

Dne 14.1.2005 v 07:21 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Zubří.

Na místo okamžitě vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rožnov pod Radhoštěm s jedním vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v motorovém prostoru osobního auta zn. Š Felicia. Požár vznikl po dopravní havárii a nárazu auta do sloupu světelného značení. Před příjezdem jednotky se požár snažili částečně uhasit občané pomocí ručního hasicího přístroje. Jednotka provedla likvidaci požáru a zajištění vozidla proti úniku provozních kapalin.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo zjištěno, že řidič vozidla přejel do protisměru a u chodníku narazil do sloupu světelného dopravního značení. Po havárii došlo v motorové části ke zkratu s autobaterií a následnému požáru kabeláže a plastových dílů. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč.

Pomoc hasičů při vytažení havarovaného auta z potoka u Kostelce

Dne 16.1.2005 v 16:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vytažení havarovaného auta u Kostelce.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u mostu na Kostelec došlo k havárii osobního auta zn. VAZ. Řidič havaroval z příkrého srázu do potoka, kde zůstal s vozem stát. Při havárii nedošlo k úniku provozních kapalin, a tím ani k ohrožení životního prostředí. Hasiči vozidlo vytáhli navijákem jeřábu zpět na silnici. Havárii na místě vyšetřovala policie, která také v době zásahu hasičů řídila kyvadlově dopravu v jednom jízdním pruhu mezi Zlínem a Fryštákem.

Požár domácí udírny ve Fryštáku

Dne 18.1.2005 v 21:45 hod. byli hasiči informováni o požáru udírny ve Fryštáku.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Fryšták. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na dvoře jednoho rodinného domu došlo k požáru udírny. Hasiči bleskově požár uhasili jedním proudem vody. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na zaparkované osobní auto, hospodářské stavení a uskladněné dřevo u udírny. Uchráněné hodnoty zásahem hasičů byly vyčísleny na 100.000 Kč.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení masa v udírně, které majitel včas zpozoroval a nahlásil hasičům. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena jen na 1.000 Kč.

Požár chatky v kempu v Prostřední Bečvě

Dne 23.1.2005 v 02:05 hod. byl hlášen požár chatky v obci Prostřední Bečva.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Rožnov pod Radhoštěm a Prostřední Bečva. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na jedné z chatek v kempu. Hasiči požár uhasili a zabránili jeho rozšíření na celou chatku.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že chatku obývala na víkend parta mladých lidí. Když šli kolem půlnoci spát, tak přiložili do kamen lokálního topení. Asi po dvou hodinách se probudila jedna z ubytovaných dívek a cítila lehkou nevolnost. Po rozsvícení byl v ložnici vidět mírný kouř, a proto probudila i ostatní v chatce. Krátce na to zjistili požár v dřevěné konstrukci stavby a do příjezdu hasičů se snažili sami požár hasit. K hašení použili ruční hasicí přístroj a vodu. Po příjezdu hasičů byl požár lokalizován a po rozebrání části stavby i celkově uhašen.

Příčinou vzniku požáru byla závada na komínovém tělese. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 5.000 Kč. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.