hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín
 zpravodaj - 02/2005

Pomoc hasičů při havárii osobního auta u Březůvek

Dne 4.2.2005 ve 22:32 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii osobního auta u Březůvek

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním úseku u Březůvek došlo k havárii osobního auta Škoda 120. Řidič vyjel mimo silnici, kde havaroval do hlubokého příkopu a převrátil se s vozidlem na bok.

Hasiči vozidlo prohlédli, ale řidič se uvnitř nenacházel. Další prohlídkou okolí místa havárie byl muž nalezen nedaleko auta ve sněhu. Hasiči a policisté mu pomohli z lesa na silnici, kde vlivem silné podnapilosti nemohl ustát. Hasiči pomocí navijáku a lana převrátili vozidlo zpět na kola a zajistili auto proti požáru a úniku provozních kapalin. Případ na místě vyšetřovala Policie ČR Zlín.

Požár chatky u Želechovic nad Dřevnicí

Dne 5.2.2005 ve 23:29 hod. byli hasiči informováni o požáru chatky u Želechovic nad Dřevnicí.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů Želechovické Paseky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním úseku samot Ostné došlo k požáru chatky. Ve velmi těžko přístupném a zasněženém terénu měli hasiči problém se vůbec k chatě dostat, což se podařilo až po dvaceti minutách od výjezdu. Už při příjezdu se požár nacházel v poslední fázi a ani dalším zásahem se nepodařilo uchránit některé části stavby. Hasiči zbytky požáru lokalizovali a následně zlikvidovali vysokotlakým proudem vody.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření a způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč. Při zásahu došlo v terénu k poškození jedné ze zasahujících cisteren.

Pomoc hasičů při dopravních nehodách

Zvýšený počet dopravních nehod v celém kraji znamenal také více výjezdů pro profesionální hasiče, kteří se svou technikou pomáhali v odstraňování jejich následků.

Dne 6.2.2005 ve 14:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii osobního auta u obce Březnice.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s automobilovým jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u obce Březnice došlo k havárii osobního auta zn. Škoda. Vozidlo havarovalo mimo silnici, kde přelétlo potok a narazilo do betonové konstrukce mostu. Hasiči za pomoci jeřábu vozidlo vytáhli zpět na silnici. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Úmyslně založený požár u prodejny ve Valašském Meziříčí

Dne 6.2.2005 v 15:45 hod. byli hasiči informováni o požáru u prodejny ve Valašském Meziříčí.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo byl zjištěn požár v prostoru zadní nákladové rampy. Požár zasáhl kontejner s kartony a dvoukřídlé dřevěné dveře do objektu. Hasiči požár lokalizovali a uhasili vysokotlakým proudem vody. Před příjezdem jednotky se požár snažili uhasit přítomní zaměstnanci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel na místě nevyloučil cizí zavinění a případem se dále zabývá policie. Způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Požár ve výrobně dřevěného uhlí na Trojáku

Dne 7.2.2005 v 9:51 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výrobně dřevěného uhlí na Trojáku.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve výrobně došlo k požáru košů s dřevěným uhlím. Koše byly postupně vynášeny zaměstnanci ven z pálícího bunkru a hasiči dohašovány. Kromě hašení košů se zaměřili hasiči také na ochlazování bunkru na pálení uhlí a zamezení rozšíření požáru. Způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč.

Požáry ve výrobnách dřevěného uhlí nejsou ve Zlínském kraji výjimečné a hasiči mají již své zkušenosti s podobnými zásahy.

Požár v průmyslovém objektu v Lípě

Dne 9.2.2005 v 18:59 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výrobní hale v obci Lípa.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Lípa a Zádveřice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že uvnitř výrobní haly na výrobu bot došlo k malému požáru, který způsobil pouze silné zakouření vnitřních prostor a skladu. Hasiči bleskově nasadili přetlakovou ventilaci na odvětrání všech prostorů. V silně zadýmeném prostředí museli zasahovat v dýchacích přístrojích a po nalezení místa požáru byly uhašeny zbytky hořící pryže.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Šetřením bylo zjištěno, že došlo pouze k malému lokálnímu požáru napařovacího stroje na svršky. Způsobená škoda byla vyčíslena pouze na 5.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla závada na stroji, u kterého navíc nehrozilo rozšíření požáru. Při požáru ani zásahu nebyl nikdo zraněn.

Požár světelného reklamního poutače na zastávce MHD ve Zlíně

Dne 14.2.2005 ve 20:01 hod. byli hasiči informováni o požáru na zastávce MHD ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na zastávce MHD, naproti nákupního střediska v Prštném, došlo k požáru světelného reklamního poutače. Ten je součástí dopravní zastávky. Hasiči požár bleskově uhasili a zabránili jeho rozšíření na plastovou střechu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno s tím, že neznámá osoba vhodila do reklamního poutače odpadkový koš. To způsobilo zkrat elektrických zářivek a následně vznikl požár reklamních plakátů a plastů poutače. Způsobená škoda byla vyčíslena na 10.000 Kč. Případ je v šetření Policie ČR Zlín.

Pomoc hasičů při vážné havárii u Kvasic

Dne 16.2.2005 v 05:35 hod. byli hasiči informováni o havárii osobního auta u Kvasic.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Kvasice a Bělov došlo k vážné havárii osobního auta zn. Š Favorit.

Řidička vozu nar. 1949 nezvládla jízdu po zasněžené vozovce. S vozidlem na letních pneumatikách vyjela po projetí zatáčky mimo silnici, kde přerazila strom. Při havárii utrpěly zranění její dvě spolujezdkyně, ale preventivně byla zdravotníky převezena k ošetření i řidička. Hasiči pomohli s vyproštěním zraněných a po zajištění vozidla proti případnému požáru nebo úniku provozních kapalin se vrátili na základnu.

Požár chaty v katastru obce Karolinka

Dne 18.2.2004 v 16:00 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Karolinka. Požár chatu zcela zničil v období od 21.1.2005 do 17.2.2005. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že místo požáru je zasypáno asi metrovou vrstvou sněhu a nebylo možné místo ohledat a provést šetření.

Ve vyšetřování se pokračuje dnes 19.2.2005 v dopoledních hodinách. Nejdříve musí být odstraněn sníh, a poté budou zjištěny další okolnosti případu. V době vzniku požáru na místo nevyjížděly jednotky hasičů. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 700.000 Kč.

Podrobnější informace z místa požáru budou zveřejněny během víkendu.

Pomoc hasičů při havárii osobního auta u Otrokovic

Dne 21.2.2005 v 05:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě u Otrokovic.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jeřábem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55, u části Skály, došlo k havárii osobního auta zn. Š 105. Řidička havarovala s vozidlem mimo komunikaci, kde se převrátila na střechu do příkopu.

Hasiči z vozidla vyprostili zraněnou řidičku, kterou předali do péče zdravotníků lékařské služby. Po prvotním ošetření byla žena převezena do nemocnice k vyšetření. Dopravní nehoda si vyžádala omezení v průjezdnosti ostatních vozidel a doprava byla řízena policejní hlídkou kyvadlově v jednom jízdním pruhu. Po zadokumentování havárie bylo vozidlo hasiči vytaženo na silnici a proveden úklid.

Pomoc hasičů při vážné dopravní nehodě u Polichna.

Dne 24.2.2005 ve 21:48 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vážné dopravní nehodě u obce Polichno.

Na místo okamžitě vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic a Uherského Brodu se zásahovými vozidly. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k dopravní nehodě dvou vozidel. Při střetu byly zraněny čtyři osoby. Zdravotníci a hasiči se zapojili do záchranářských prací, zranění byli postupně ošetřeni v sanitních vozech a auta z nehody byla zajištěna proti požáru a úniku provozních kapalin. Po vyšetření dopravní nehody policií byla vozovka hasiči uklizena.