hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín
 zpravodaj - 04/2005

Spadlý strom zatarasil průjezd Jaroslavic

Dne 7.4.2005 ve 12:05 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstraňování následků spadlého stromu v Jaroslavicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Hasiči přijeli na místo do dvou minut od přijetí oznámení a zjistili, že vzrostlý strom spadl přes celou šířku vozovky u Jaroslavic.

Hasiči pomocí motorové pily strom rozřezali a cestu uvolnili. Strom spadl těsně před projíždějící auto, ale jeho řidička stačila včas zareagovat a zastavila jen pár centimetrů od kmene. Při události nebyl nikdo zraněn. Při odstraňování následků byla zcela zastavena doprava a vytvořila se malá kolona vozidel. Po odstranění stromu byla hasiči uklizena i vozovka.

Požár střechy rodinného domu v obci Halenkov, Dinotice.

Dne 8.4.2005 ve 12:04 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy v Dinoticích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Halenkov a Karolinka. Po příjezdu na místo byl zjištěn požár střechy v okolí komína. Jako první na místo dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů.

Hasiči požár uhasili a zabránili jeho rozšíření na celou střechu. Požárem byl zasažen prostor kolem komína v jeho horní části u střešní konstrukce. Díky včasnému zásahu majitele objektu a jeho sousedů bylo zabráněno velké škodě na majetku a rozšíření požáru na okolní suché travní porosty v hornatém terénu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru bylo vznícení dřevěného trámu v komíně a rozšíření požáru na střešní konstrukci. Díky včasnému zpozorování a zásahu byla škoda na majetku vyčíslena pouze na 1.000 Kč.

Požár stolařské dílny v Rožnově pod Radhoštěm

Dne 8.4.2005 v 07:28 hod. byli hasiči informováni o požáru stolárny v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rožnov pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo byl zjištěn požár v soukromé stolařské dílně.

Hasiči požár uhasili a zabránili jeho rozšíření na celou budovu a střechu. Požárem byl zasažen prostor kotelny a část střešní konstrukce. Silně zakouřené vnitřní prostory firmy musely být odvětrány.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost majitele stolárny, který skladoval dřevěný odpad v těsné blízkosti kotle. Při topení a spalování dřevěných odřezků došlo k přenosu tepla a vznikl požár. Ten se rozšířil na uskladněné topivo a zasáhl také část střešní konstrukce. Krátce pro vzniku požáru byl celý dům silně zakouřen a zaměstnanci museli jít do bezpečí. Při požáru došlo v kotelně k poškození vodního vedení a tím k částečnému hašení místa požáru. Způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 3.000 Kč.

Požár chaty v Prostřední Bečvě

Dne 10.4.2005 v 00:46 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Prostřední Bečva.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v mezipatře dřevěné chaty.

První na místo dorazili dobrovolní hasiči z Rožnova pod Radhoštěm, kteří začali rozebírat konstrukci stropu. Tím se dostali k ohnisku požáru, které tak bylo následně uhašeno. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na další dřevěné části stavby a celou chatu. Příjezd k místu požáru byl velmi ztížen nedostupností terénu a deštěm.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Uživatelé chaty uvedli, že topili v krbu. Když šli kolem půlnoci spát, tak si všimli, že z podlahy v prvním patře vychází kouř. Okamžitě vodou uhasili krbové ohniště, ale kouř z podlahy vycházel i poté. Rozhodli se přivolat hasiče, což bylo správné rozhodnutí. Požárem byla zasažena část trámové konstrukce podlahy a stropu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 40.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byl pravděpodobně zazděný trám v tělese krbového komína po rekonstrukci chaty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Požár autobusové zastávky u Jablůnky

Dne 14.4.2005 v 13:32 hod. byli hasiči informováni o požáru autobusové zastávky u obce Jablůnka.

V době vzniku požáru se vracela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína z výjezdu od dopravní nehody v obci Jablůnka. Cestou zpět hasiči uviděli hořící autobusovou zastávku a okamžitě k ní zajeli. Na místě zjistili, že došlo k požáru střechy autobusové zastávky na křižovatce k obci Ratiboř. Hasiči požár uhasili vysokotlakým proudem vody a zabránili jeho dalšímu rozšíření.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost dělníků, kteří pomocí plynové soupravy prováděli opravu střešní lepenky. Způsobená škoda byla vyčíslena na 1.500 Kč. Požárem byla zničena část střechy.

Pomoc hasičů při havárii osobního auta ve Zlíně

Dne 18.4.2005 v 16:56 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii osobního auta ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním vyprošťovacím zařízením. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve Zlíně na ul. Pasecká došlo k havárii osobního auta zn. Š Octavia. Vozidlo havarovalo do místního potoka, kde hrozilo znečištění toku a bylo potřeba vozidlo urgentně vytáhnout.

Po zadokumentování havárie policií bylo auto pomocí jeřábu vytaženo na silnici. Ve vozidle havarovali dva mladí muži a jedna dívka. Všichni byli na místě ošetřeni ve vozidle zdravotnické záchranné služby. Při vyprošťování vozu byla omezena průjezdnost k sídlišti Jižní Svahy. Doprava byla na místě řízena hlídkou dopravní policie. K úniku provozních kapalin z havarovaného vozidlo nedošlo a potok tak nebyl znečištěn.

Požár domu ve Vsetíně

Dne 21.4.2005 ve 20:19 hod. byli hasiči informováni o požáru domu ve Vsetíně.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Jablůnka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru domu určeného k demolici. Dům byl neobydlený, volně přístupný a sloužil jako sklad.

Hasiči natáhli několik proudů vody do prvního patra domu a požár v místnostech uhasili. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Vzhledem k povaze případu další šetření není prováděno a způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Deště si vyžádaly výjezd profesionálních hasičů v kraji

Dne 26.4.2005 v 06:38 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při čerpání vody z mateřské školy ve Valašském Meziříčí.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k zaplavení jímky v mateřské školce.

Hasiči nasadili čerpadlo a asi 1.500 litrů vody z jímky kuchyně odčerpali. Zásah byl ukončen po hodině čerpání a jednotka se vrátila na základnu.

Dne 26.4.2005 v 07:04 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při čerpání vody v nemocnici ve Slavičíně.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k zaplavení sklepů a kotelny nemocnice.

Hasiči nasadili dvě čerpadla a téměř dvoumetrovou hladinu vody odčerpali z plynové kotelny a sklepů. Zásah byl ukončen až po třech hodinách prací. Po odčerpání vody se jednotka vrátila na základnu.

Dne 26.4.2005 ve 13:24 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při odstraňování naplavenin ze silnice u Valašských Klobouk

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Valašských Kloboukách s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u čerpací stanice došlo k zaplavení místní komunikace bahnem.

Hasiči společně s pracovníky technických služeb města provedli odstranění naplaveného bahna z hlavní příjezdové komunikace. Vozovka byla znečištěna v délce asi sto metrů a po odstranění bahna byla očištěna vodou. Zásah byl ukončen po hodině prací.