hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín
 zpravodaj - 05/2005

Pomoc hasičů při havárii motocyklu u Stupavy

Dne 1.5.2005 ve 12:16 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii motocyklu u obce Stupava.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo u obce Stupava k havárii motocyklisty.

Po příjezdu jednotky byl motocyklista již v péči lékařů rychlé zdravotnické pomoci a po prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice. Hasiči na místě zajistili motocykl zn. Suzuki proti vzniku požáru. Unikající provozní kapaliny byly na vozovce zasypány sorbenty. Havárie omezila průjezdnost silnicí a doprava byla regulována hlídkou policie.

Pomoc hasičů při odstraňování následků dešťů

Profesionální hasiči HZS Zlínského kraje vyjížděli během noci k několika případům pomoci při odstraňování následků dešťů.

4.5.2005
05:14 - Luhačovice
- jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic vyjela na likvidaci a odstranění spadlého stromu na silnici do Pozlovic

3.5.2005
20:11 - Pašovice
- jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela na odstranění následků naplavení bahna na místní komunikaci, kde ji posílila i jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Pašovice

19:20 - Biskupice - jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic vyjela na odstraňování následků spadlého stromu přes vozovku

Pomoc hasičů při havárii osobního auta u Rajnochovic

Dne 7.5.2005 v 15:14 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní havárii u Rajnochovic.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u Rajnochovic došlo k havárii osobního auta zn. Škoda 120. Ve vozidle se při havárii zranili dva lidé, které na místě ošetřila posádka vozu rychlé zdravotnické pomoci.

Hasiči na místě převrátili vozidlo zpět na kola a zajistili místo proti vzniku požáru. Unikající provozní kapaliny byly zasypány sorbenty a po vyšetření havárie byla uklizena vozovka.

Požár osobního auta v obci Veletiny

Dne 8.5.2005 ve 22:47 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Veletiny.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru odstaveného osobního auta zn. Š 120.

Požár zasáhl zadní část vozu a hasiči požár uhasili vysokotlakým proudem vody. Požár se nerozšířil na přední část a byly tak uchráněny další hodnoty. Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit spoluobčané, ale dva z nich se zranili. Lehká zranění byla na místě ošetřena posádkou vozu zdravotnické záchranné služby.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Vyšetřovatel nevyloučil úmyslné založení požáru. Způsobená škoda byla vyčíslena na 3.000 Kč.

Dopoledne 9.5.2005 proběhlo na místě požáru další společné šetření hasičů a policie. Znovu nebylo vyloučeno úmyslné založení požáru a případem se nadále zabývá i policie.

Požár chaty v Prostřední Bečvě

Dne 14.5.2005 v 01:19 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v obci Prostřední Bečva.

Na místo byla vyslána jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm se dvěma vozidly. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Bacov došlo k požáru třípodlažní rekreační chalupy.

Hasiči pronikli do přízemí chaty, kde uhasili požár několika proudy vody a zabránili jeho rozšíření na celou budovu. Při požáru museli hasiči rozebrat část stavení s rozvody tepla z krbu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Majitel chalupy uvedl, že si s manželkou topili v krbu, ze kterého mají rozvod tepla po budově. V noci vzbudil majitele kouř a když zjistil požár, tak okamžitě zavolal hasiče. Do jejich příjezdu se snažil místo požáru prolévat vodou a snižovat tak teplotu u místa požáru. Jako příčina vzniku požáru byla určena technická závada na kouřovodu krbu, který byl nedávno vystavěn. Požárem byla způsobena škoda ve výši 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty stavení ve výši 2,5 mil. Kč.

Požár osobního auta u Pozděchova

Dne 28.5.2005 v 18:24 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta u obce Pozděchov.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na sil. I/49, mezi obcí Pozděchov a Bratřejov, došlo k požáru osobního auta zn. Š Favorit.

Hasiči po příjezdu bleskově natáhli vysokotlaké vodní vedení a požár v motorové části uhasili. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě nejdříve uslyšel malou detonaci pod přední kapotou a vzápětí uviděl kouř. Ihned zastavil u cesty a z vozidla vystoupil. Požár zničil motor a přední část vozu. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na elektroinstalaci auta. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč.

Požár elektrického rozvodu v Rožnově pod Radhoštěm

Dne 28.5.2005 ve 12:41 hod. byli hasiči informováni o požáru elektrických rozvodů v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo okamžitě vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rožnov pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v blízkosti hotelu Relax došlo k požáru na sloupu elektrického vedení.

Požár zasáhl elektrický rozvod ze sloupu napětí do kabelu zemního vedení. Hasiči uhasili požár elektrického vedení a požár okolní trávy.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada nebo únava materiálu na elektrických rozvodech. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč.

Silné bouřky a deště ve Zlínském kraji

Silné noční bouřky a vydatný déšť nezpůsobily vážné komplikace a profesionální hasiči byli požádáni o pomoc pouze v jednom případě. Šlo o odstranění spadlého stromu na vozovku v Bystřici pod Hostýnem. Jednotka vyjížděla k zásahu dnes v 00:02 hod. a po jeho odstranění se vrátila zpět na základnu.