hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín
 zpravodaj - 08/2005

Pomoc hasičů při dopravní nehodě u Střílek

Dne 24.8.2005 ve 22:36 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při dopravní nehodě u obce Střílky.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na křižovatce hlavního silničního tahu I/50 u obce Střílky, došlo k vážné dopravní nehodě tří aut.

Při vzájemném střetu, dvou osobních a jednoho nákladního auta, došlo ke zranění mladého řidiče vozu zn. Renault Clio. Ten byl z vozidla vytažen před příjezdem hasičů a předán do péče lékařů zdravotnické záchranné pomoci. Se zraněním na hlavě byl odvezen do nemocnice k ošetření.

Při dopravní nehodě došlo k většímu úniku provozních kapalin, které musely být hasiči zasypány sorbenty. Při vyšetřování dopravní nehody byla omezena průjezdnost křižovatkou a doprava byla regulována hlídkou policie.

Pomoc hasičů při znečištění přehrady ve Zlíně

Dne 25.8.2005 v 16:16 hod. byli hasiči informováni o možném znečištění přehrady ve Zlíně, Kudlově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hladině přehrady plave bílá pěna.

Pěna pokrývala téměř jednu třetinu vodní plochy přehrady a stále přitékala kanalizačním vývodem. Prohlídkou místa bylo zjištěno, že se jedná o přesně neurčený druh saponátu, který se ve vodě rychle rozpouštěl. Z tohoto důvodu nebylo možné položit norné stěny a zahájit sběr pěny.

Na místě byly přítomny hlídky Policie ČR a Městské policie Zlín, které prováděly šetření po možném zdroji znečištění. K události byla přivolána odbornice z Magistrátu města Zlín k odběru vzorků a dalším opatřením.

V době akce nebyl zjištěn žádný úhyn ryb nebo jiných vodních živočichů.

Požár slámy na poli u obce Prasklice

Dne 26.8.2005 v 14:24 hod. byli hasiči informováni o požáru na poli u obce Prasklice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Morkovice-Slížany, kterou posílila další jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na poli došlo k požáru zbytků slámy a hrozilo rozšíření požáru.

Hasiči požár plošně lokalizovali pomocí vodních lafet a vodních proudů. Požárem byla zasažena plocha asi 3 ha a hrozilo další rozšíření požáru na přilehlé pole se slámou. Podle prvotních informací požár vznikl při pálení staré trávy místním občanem. Způsobená škoda na spáleném strništi a zbytcích slámy nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.

Požár osobního auta ve Zlíně

Dne 28.8.2005 v 16:35 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Gahurova, došlo k požáru osobního vozu zn. Š 120.

Při příjezdu hasičů na místo byl již požár uhašen hlídkou strážníků Městské policie Zlín, za pomoci řidiče trolejbusu a kolemjedoucích řidičů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že prováděl opravu na palivovém vedení a došlo k odstříknutí benzinu na horké části motoru. V panice před možným výbuchem odešel od auta a snažil se přivolat pomoc. Požár byl bleskově uhašen a dál se nerozšířil. Způsobená škoda byla vyčíslena na 3.000 Kč.