Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

sváteční saunování skončilo požárem

Požár zahradního domku se saunou v Malenovicích





Dne 26.12.2010 v 00:46 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly ve Zlíně, Malenovicích.

 

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Otrokovic a Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedošlo k požáru stodoly, ale zahradního domku se saunou.

 

Požár jako první zpozoroval soused, který následně vzbudil majitele objektu. Majitel zahradního domku se snažil požár hasit pomocí zahradní hadice s vodou, ale proti rozvinutému požáru to bylo málo účinné. Na pomoc museli vyjet hasiči.

 

Jako první na místo dorazila jednotka městských hasičů ze Zlína, a to už za osm minut od výjezdu. Zahradní domek byl už takřka celý v plamenech a byl ohrožen také blízký rodinný dům souseda. Hasiči se snažili především o zabránění dalšího rozšíření požáru a uchránění sousedního objektu. Požár se podařilo lokalizovat asi po dvaceti minutách intenzivního hašení. Celková likvidace požáru zabrala další hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl objekt o rozměru asi 6 x 4 metrů, kterým byl zahradní domek se saunou. Majitel uvedl, že si saunu vyrobil svépomocí a odpoledne byla sauna v provozu. Vytápěcí kamna nechal po saunování samovolně a bez dozoru vychladnout.

 

Sálavým teplem došlo k požáru dřevěného obložení sauny a následně se plameny přenesly na celý objekt chatky. Požár zasáhl také část střešní konstrukce sousedního rodinného domu, který byl také poškozen. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 500 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který nechal topidlo sauny bez dozoru.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > sváteční saunování skončilo požárem

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace