Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

mezi oceněnými byla i jednotka hasičů ze Zlína

Vyhlášení vítězů 10. ročníku Zlatého záchranářského kříže





Soutěž záchranářského časopisu RESCUE report O nejlepší záchranářský čin roku dnes vyhlásila své vítěze v Rothmayerově sále Pražského hradu. Ocenění finalistům předal osobně prezident České republiky Václav Klaus.

Hasiči HZS Zlínského kraje, ze stanice Zlín, zvítězili v jedné z kategorií jubilejního ročníku svým zásahem při záchraně šestiletého chlapce, kterému dne 12.7.2008 uvízla ruka v automatu na krmení zvěře v ZOO Lešná. Díky profesionálnímu zásahu byl chlapec po náročném vyprošťování vysvobozen, a to bez vážnějších zdravotních následků. Ocenění z rukou prezidenta republiky převzal velitel zásahu Miroslav Vykopal. Slavnostního ceremoniálu se účastnili i další členové jednotky, ředitelka HZS Zlínského kraje Jarmila Čičmancová a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

 

Do projektu bylo zapojeno více než 450 odborníků všech záchranářských profesí, čtenáři časopisu RESCUE report, ale také široká veřejnost. Své nominace posílali prostřednictvím formuláře na internetových stránkách projektu i poštou. Redakce za rok 2008 přijala přes sto laických a profesionálních nominací, z nichž rovných sto postoupilo k hodnocení do finále.

Záštitu nad letošním ročníkem projektu poskytli prezident České republiky, předseda vlády ČR, ministr vnitra ČR, ministryně zdravotnictví ČR, policejní prezident ČR, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, 1. náměstek ministra vnitra ČR, primátor hlavního města Prahy, hejtman Zlínského, Jihomoravského, Plzeňského, Ústeckého, Olomouckého kraje a kraje Vysočina.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků - dětí i dospělých a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů.

Projekt je časopisem RESCUE report každoročně vyhlašován již od roku 1998 na území České republiky, od roku 2006 také na Slovensku. V roce 2000 laureáty Zlatého záchranářského kříže poprvé přivítal prezident České republiky na Pražském hradě, kde jim za jejich činy osobně poděkoval. V roce 2008 byly Zlaté záchranářské kříže poprvé předány přímo z rukou prezidenta České republiky Václava Klause.




Autor:
mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
ivo.mitaceke-mail


články > Archiv > Aktuality > mezi oceněnými byla i jednotka hasičů ze Zlína
články > Archiv > Významné akce > mezi oceněnými byla i jednotka hasičů ze Zlína

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace