Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

úspěšné nalezení osoby v lese

mladý muž spadl ze stromu, štěkající pes jej pomohl zachránit





V sobotu krátce po 10 hodině dopoledne zavolala na tísňovou linku 112 žena, že postrádá svého přítele, který odešel se svým psem na procházku do lesa, ze které by však měl být již zpátky. Operátorka linky 112 si vyžádala telefonní číslo na muže a kontaktovala jej. Ten pak uvedl, že spadl ze stromu v lese v lokalitě Štěrkoviště u Otrokovic, ale neví přesně, kde se nachází a že je zraněný na hlavě. Informace byla ihned předána všem základním složkám IZS. Operátor linky 112 stále udržoval telefonický kontakt se zraněným a snažil se získat další upřesňující informace.

 

 

Operační důstojník hasičů na místo vyslal jednotku profesionálních hasičů z Otrokovic, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Otrokovic, Kvítkovic, Tlumačova a později i z Napajedel, Kvasic a Bělova. Muž dále uvedl, že šel se svým psem do lesa pro jmelí na následující sváteční dny.

 

 

Byla vytvořena rojnice která postupovala od Štěrkoviště k Bělovskému jezu složená z hasičů a příslušníků policie. Současně byla přes operační středisko hasičů vyžádána zpřesňující lokalizace mobilního telefonu u GSM operátora.

 

 

Muž navigoval záchranáře prostřednictvím operačního střediska hasičů a pomocí zesilujícího se zvuku sirény puštěné z jednoho ze zásahových vozidel. Obrovská výhoda muže byla v plně nabitém mobilním telefonu, takže mohl stále komunikovat s operátorem tísňové linky. Jako první nalezli místo události v lokalitě "Bažantnice" v 11:00 hodin dobrovolní hasiči z Kvítkovic, kteří upřesnili dalším jednotkám polohu zraněného. Na místo je posledních několik desítek metrů vedl štěkot psa, který byl uvázán u stromu u majitele. Zraněný muž byl při vědomí, které však již občas ztrácel. Byl zaklíněn v kmenech stromů. Hasiči jej okamžitě přikryli kabátem. Vzápětí k muži dorazil i lékař, na jehož pokyn byl muž z kmenů vyproštěn. Následně jej hasiči, zdravotníci i příslušníci Policie přenesli na nosítkách lesem k cestě  k sanitnímu vozu. Cestu lesem museli prosekat příslušníci dobrovolné jednotky hasičů z Kvasic. Muž byl poté transportován do nemocnice.

 

 

Vzhledem k mrazivým teplotám byl ke vzletu připraven i vrtulník PČR s termovizí, který byl však po včasném nalezení osoby odvolán. Velké pozitivum na celé záchranné akci mělo neustálé telefonické spojení se zraněným. Hasiči proto doporučují všem, kteří se vydávají na výlety do přírody v jakémkoliv ročním období, aby měli své mobilní telefony vždy nabité a nachystané na zavolání případné pomoci.

 

 

 


Záchrana osoby Otrokovice Záchrana osoby Otrokovice Záchrana osoby Otrokovice


Autor:
plk. Ing. Vít Rušar
950 670 230telefon
950 670 333fax
www.hzszlk.euinternet
vit.rusare-mail


články > Archiv > Aktuality > úspěšné nalezení osoby v lese

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace