Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

od udírny hořela chata

Příjezd hasičů k požáru komplikovalo náledí.





Včera po 22:00 hodin zaregistroval majitel požár celodřevěné jednopodlažní chaty, kterou měl postavenu na svém pozemku. O vzniku požáru v 22:26 hodin informoval krajské operační středisko hasičů, které na místo hlášené události vyslalo jednotku profesionálních hasičů centrální stanice Zlín posílenou jednotkami dobrovolných hasičů z Kostelce, Fryštáku a Štípy.

 

Jako první byli na místě události profesionální hasiči, které bezprostředně následovaly ostatní povolané jednotky. Samotný příjezd na místo události i následný pohyb techniky byl komplikován náledím na komunikacích v okolí objektu. Velitel zásahu proto na místo povolal cestou operačního střediska posypový vůz správce komunikací.

 

Jak bylo provedeným průzkumem zjištěno, plamenným hořením byla zasažena část jedné z obvodových stěn a střešní konstrukce chaty. Požár se dále šířil na stropy místností chaty.

 

Po rozvinutí dvou útočných proudů byl požár v 22:54 hodin lokalizován. Po následném rozebrání stropní konstrukce objektu a dohašení skrytých ložisek požáru byla nahlášena celková likvidace události. 

 

Na místě požáru pak byla ponechána pouze jednotka dobrovolných hasičů ze Štípy k provedení dohlídky nad požářištěm.

 

Po příjezdu vyšetřovatele požárů ze Zlína bylo zjištěno, že majitel prováděl zatápění v udírně, která byla umístěna v bezprostřední blízkosti jedné z obvodových stěn objektu. Vlivem nevhodné konstrukce udírny a absence dostatečné odstupové vzdálenosti od dřevěné obvodové stěny chaty došlo k jejímu zapálení. Plameny se pak po obvodové stěně rychle dostaly ke střešní konstrukci objektu, kde se začaly rychle šířit.

 

Na základě vyjádření majitele požár způsobil škodu ve výši asi 100.000,- Kč. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření plamenů do interiéru chaty a zničení celého objektu. Uchráněné hodnoty hasebním zásahem byly vyčísleny asi na 200.000,- Kč.




Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > od udírny hořela chata

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace