Přílucká 213, 760 01 Zlín | tel.: +420 950 670 111 | fax.: +420 950 670 333

ARCHIV stránek
Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje

 

Bilanční zpráva

Ředitelka HZS Zlínského kraje hodnotí rok 2012





 Dobrý den,

ohlédnutí za starým rokem a pohled do budoucna se stal tradicí, kterou jsme nemohli přerušit ani letos. Na první pohled se zdá, že rok 2012 se pro HZS Zlínského kraje nijak zvlášť nelišil od let předchozích, mimořádné události se našemu kraji nevyhýbaly ani v tomto roce,  naši příslušníci je zvládali stejně odpovědně a profesionálně jako v letech minulých; SPD, ochrana obyvatelstva i krizové řízení,   to vše fungovalo v zajetých kolejích, přesto byl ten rok jiný.

 

Rok 2012 byl pro hasiče rokem pokračujících úspor a úsporných opatření, z pohledu ekonomiky se s minimálními odchylkami rovnal roku předchozímu. I přes veškerá tato ekonomická opatření hasiči dostáli všem svým závazkům vůči veřejnosti a občanům a byli vždy na místě, kde jich bylo zapotřebí a pomáhali všem, kteří pomoc potřebovali.

 

Počet událostí v roce 2012 se ve Zlínském kraji přiblížil roku 2010 (4169), hasiči zasahovali u 3921 (+333) událostí.  Naproti tomu významně klesly přímé škody na majetku, které v roce 2012 dosáhly celkem na 63,7 mil. Kč (v roce 2011 činily přímé škody 377 350 tis. Kč především z důvodu požáru ve firmě Remiva v Chropyni, kde škoda na majetku se vyšplhala až na částku 270 mil. Kč). V porovnání s přímými škodami jsou nesrovnatelně vyšší uchráněné hodnoty, které v roce v důsledků zásahů hasičů činily 323,9 mil. Kč.

 

S nejvyšší škodou na majetku se jednalo o požár způsobený technickou závadou ve Formovně a slévárně šedé litiny ve Zlíně-Malenovicích, kde se škoda vyšplhala až na 6 mil. Kč, uchráněné hodnoty hasiči činily 15 mil. Kč. Z dalších požárů ve Zlínském kraji bych uvedla např. požár způsobený úmyslným zapálením objektu pro výrobu a skladování polystyrénu ve Vsetíně, kde škoda činila 3 mil. Kč, požár letadla způsobený nedbalostí, tedy nesprávným použitím hořlavých kapalin v hangáru Kunovicích se škodou na majetku 1,8 mil. Kč nebo  požár stájí v Loukově – Libosvárech, kde i přes veškerou snahu hasičů se při vyvádění ze stájí tři koně vytrhli a vběhli zmateně mezi zasahující hasiče. Z dalších zajímavých zásahů bych uvedla zcela ojedinělý  zásah záchrany osoby ze stožáru vysokého napětí v Napajedlích, kde zásah probíhal ve výšce 30 m, osoba byla pod vlivem psychotropních látek bez zájmu o komunikaci s tendencí utíkat před záchranáři po sloupu a ručkováním po drátech vysokého napětí. Záchrana zraněného dřevorubce z těžko přístupného a velmi svažitého lesního terénu na Vsetínsku patřila k dalšímu výjimečnému zásahu hasičů. Hasiči také nechyběli při dopravní nehodě v Lopeníku, kde došlo k devastujícímu poranění čtyř dívek a zranění dalších dvou osob, vysoce hodnotím poskytnutí posttraumatické péče rodinným příslušníkům obětí vyškolenými příslušníky HZS Zlínského kraje. Na těchto zásazích je vidět, že hasiči nezasahují jen při likvidaci požárů, ale jejich pomoci je potřeba při celé škále dalších mimořádných událostí jako jsou dopravní nehody, úniky nebezpečných látek, technické havárie a další.

 

I přes veškerou snahu hasičů a jejich vysokému nasazení dochází u mimořádných událostí ke zraněním a usmrcením osob, v loňském roce tak bylo celkem u těchto událostí zraněno 892 osob a usmrceno 126 osob.

 

Nezastupitelné místo v široké škále výkonu HZS Zlínského kraje mají další činnosti, které Hasičský záchranný sbor vykonává na základě zákona, a to na úseku prevence, státního požárního dozoru, ochrany obyvatelstva, krizového řízení a civilního nouzového plánování. V loňském roce jsme provedli celkem 550 kontrol u právnických osob a podnikajících fyzických osob, z toho pouze u 85 jsme mohli konstatovat „bez závad“. Příslušníci v úseku stavební prevence v rámci územního řízení, stavebního řízení, kolaudací a další spolupráce mimo rámec výkonu státního požárního dozoru vydali celkem 3692 stanovisek. V případě porušení zákona v oblasti požární ochrany se nevyhneme ani nepříjemným záležitostem ve vztahu k veřejnosti, a to je ukládání pokut. V loňském roce jsme uložili 102 blokových pokut fyzickým osobám, 93 pokut právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám, zahájili přestupkové řízení s 7 fyzickými osobami a vydali 5 zákazů činnosti.

 

K další zákonné povinnosti Hasičského záchranného sboru  patří preventivně výchovná činnost. Ta je zaměřena na přípravu obyvatelstva s cílem předcházení nežádoucím jevům nebo jejich zmírnění a dále na chování obyvatelstva při mimořádné události nebo krizové situaci. V roce 2012 probíhala různými formami, byly to dny otevřených dveří na stanicích, přednášky seniorům, spolupráce se školami při naplňování výuky v oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí. HZS Zlínského kraje se již čtvrtý rok úspěšně podílí na výchově dětí v programu akreditovaném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy zvaném „HASÍK“. Na tomto programu se podílí celkem 57 instruktorů především z řad výjezdových hasičů.  V loňském roce se k nim připojilo 10 instruktorů ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Celkem tito instruktoři navštívili 114 základních škol ve Zlínském kraji a proškolili 178 druhých a 133 šestých tříd, kde dvojice instruktorů ve svém volném čase odučili celkem 933 hodin. Díky nim tak v našem kraji dalších 6080 dětí ví, jak předcházet požárům, jak chladit popáleniny či správně telefonovat na tísňovou linku apod..

 

Novelizací zákona č. 240/2000 Sb. a nařízení vlády č. 462/2000 Sb. byla upravena struktura krizových plánů a úloha zpracovatele. V roce 2012 zpracoval HZS Zlínského kraje krizový plán Zlínského kraje a 13 krizových plánů obcí s rozšířenou působností. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný jiný informační systém pro orgány krizového řízení, naši příslušníci vypracovali elektronickou verzi krizového plánu s  cílem kladeným především na funkčnost elektronické verze krizového plánu na intranetu krizového řízení HZS Zlínského kraje z důvodu rychlé interoperability, funkčnosti, přehlednosti a možnosti okamžité aktualizace. Současné zpracování krizového plánu podstatně zjednodušuje a zpřehledňuje všechny dokumenty a umožňuje fungování elektronické verze na PC, tabletech a chytrých telefonech.

 

Naši příslušníci byli iniciátory  a také se podíleli na tvorbě DVD k první psychické pomoci u zásahu - metodické pomůcky pro odbornou přípravu hasičů v celé ČR. DVD obsahuje krátká videa, kde jsou na několika typických situacích ze zásahů ukázány některé postupy první psychické pomoci.

 

HZS Zlínského kraje byl v loňském roce organizátorem společného mistrovství ČR v požárním sportu, které proběhlo v Uherském Hradišti na přelomu srpna a září. I když se jednalo o společné mistrovství, probíhaly soutěže HZS ČR a SH ČMS jako samostatné. Reprezentace HZS Zlínského kraje obsadila pěkné 5. místo. Naši příslušníci úspěšně reprezentovali HZS Zlínského kraje i na některých dalších soutěžích. Na Mistrovství HZS ČR ve fotbale obsadili 2. místo, na Přeboru HZS ČR a Policie ČR v orientačním běhu zvítězil v kategorii nad 40 let Ing. Milan Černík. V disciplínách TFA tradičně dosahuje velmi vynikajících výsledků Josef Vlk, který zejména na ME v Německu v kategorii nad 40 let se umístil na 1. místě, na světových hasičských hrách v Austrálii zvítězil ve své kategorii v běhu do schodů, v TFA v jednotlivcích obsadil 2. místo a v družstvech 3. místo. Z Austrálie tak přivezl celou kolekci medailí. Těch úspěchů je, samozřejmě, daleko více.

 

Ekonomická situace nebyla v loňském roce pro HZS Zlínského kraje příliš příznivá, rozpočet s malými odchylkami se rovnal roku předchozímu. Ráda bych touto cestou poděkovala Zlínskému kraji a městům Zlín, Valašské Meziříčí, Vsetín, Kroměříž, Uherský Brod a Valašské Klobouky, že i přesto, že ani jejich ekonomická situace v loňském roce nebyla nejlepší, přispěli ze svých rozpočtů na některé nezbytné výdaje také HZS Zlínského kraje.  Také celá řada sponzorů z řad právnických a podnikajících fyzických osob přispěla  na činnost HZS Zlínského kraje, zejména pak na organizaci Mistrovství HZS ČR v požárním sportu, které bychom bez jejich přispění nemohli z přiděleného rozpočtu zrealizovat.

 

I přes omezený rozpočet se nám podařilo zrealizovat i některé stavební akce v požárních stanicích, např. rekonstrukci stanice ve Slavičíně, rekonstrukci části stanice Uherské Hradiště, rekonstrukci podlahy a výměny radiátorů garáží ve Zlíně, rekonstrukci kotelny ve Valašských Kloboukách, opravu elektroinstalace a nátěr venkovních omítek v Kroměříži. Pokračovali jsme také v obnově a modernizaci techniky, pořídili jsme kompresory pro plnění tlakových lahví na stanice Valašské Meziříčí a Bystřice p. H., osobní automobily do Uherského Hradiště a Zlína, lodní motor do Zlína, hydraulický střihací nástroj do Otrokovic, dále elektrocentrály, soupravy pro modernizaci dýchacích přístrojů, výstražná a varovná světla, vybavení pro práci na vodě a ledu, zdravotnický materiál, osobní ochranné prostředky, vybavení lezeckého družstva a lezeckých skupin a další materiál. Z Integrovaného operačního projektu „ Zvýšení akceschopnosti HZS Zlínského kraje pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách“ jsme pořídili autobus a nakladač Bobcat. Z tohoto projektu budeme pořizovat ještě další techniku v roce 2013 (požární nosič, kontejner valníkový a nákladní automobil = 8,8 mil. Kč). V roce 2013 bude pořízena také další technika z IOP „Pořízení moderní techniky a technologií pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“ (CAS 20, CAS 30, AZ 37, technický automobil, velitelsko-spojový automobil), vše celkem za téměř 50,5 mil. Kč. a pokud hovořím o IOP, pak také probíhá realizace jednotného konceptu pro činnosti operačních středisek základních složek IZS, kdy bude zajištěna vyšší úroveň spolupráce všech složek IZS a tím dojde také ke zkvalitnění služeb pro zachraňovaného a snížení následků mimořádných událostí. Jedná se „Krajský standardizovaný projekt“ v celkové hodnotě 26,7 mil. Kč.

 

Personálně je sbor stabilizován; z vývoje předešlých let je zřejmé, že v roce 2012 se dostala generační výměna u směnových hasičů do konečné fáze. V loňském roce ukončilo služební poměr celkem 13 příslušníků a přijato bylo celkem 7 příslušníků. Proti roku 2011 jsme v návaznosti na úsporná opatření snížili počet příslušníků celkem o 2 systemizovaná místa a jedno místo občanského zaměstnance. U sboru je tedy k 1. 1. 2013 celkem 420 příslušníků a 25 občanských zaměstnanců. Je předpoklad, že rok 2013 bude personálně stabilizovaný s možnými menšími výkyvy v početních stavech.

 

Prognózy a výhledy do budoucna nejsou pro sbor příliš optimistické, rok 2013  bude ve stejné finanční rovině jako rok 2012, takže veřejnost a občané si mohou být jisti, že hasiči budou zatím garantovat služby ve stejné kvalitě a kvantitě jako v letech předchozích.

 

Děkuji všem, kteří v loňském roce s HZS Zlínského kraje spolupracovali, představitelům Zlínského kraje, představitelům měst a obcí ve Zlínském kraji, složkám IZS, dobrovolným hasičům, neziskovým organizacím a všem příznivcům hasičů.

 

Závěrem chci popřát nejen hasičům, ale všem dobrým lidem hodně zdraví, optimismu, vzájemného pochopení a dobré nálady. Hasičům přeji, aby se vraceli od všech zásahů a mimořádných událostí ve zdraví a bez zranění. Přeji všem, aby rok s magickou třináctkou byl pro všechny rokem šťastným.

 

plk.Ing. Jarmila Čičmancová, Ph.D.

ředitelka HZS Zlínského kraje


Přílohy:
Statisticke_vystupy



Autor:
por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje
950 670 121telefon
www.hzszlk.euinternet
libor.netopile-mail


články > Archiv > Aktuality > Bilanční zpráva
články > Archiv > Významné akce > Bilanční zpráva

Informace Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje uvěřejněné na těchto stránkách jsou veřejně přístupné dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Při popisu aktuálních událostí vycházíme z pravidel zveřejněných na stránkách tiskového mluvčího.
Copyright © 2008 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Powered by NextService.CZ

RSS navigace