Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

9.6.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   



utržená střecha rodinného domu ve Fryštáku

Větrná smršť doprovázená bouřkou se přehnala Zlínským krajem
hasiči celého Zlínského kraje vyjížděli k desítkám událostí

Dne 9.6.2004 se přes Zlínský kraj přehnala větrná smršť doprovázená silnou bouřkou.

Krátce po 17.00 hod. začali hasiči v celém Zlínském kraji přijímat oznámení o škodách, které způsobila větrná smršť a silná bouřka. Bouřka postupovala od Hulína, Holešova a Hostýnských vrchů přes Fryšták na Zlín, Luhačovice, Slavičín a dotkla se také Uh. Brodu, Bojkovic, Brumova-Bylnice a Valašských Klobouk. Zasažena byla také část Vsetínska a Uherskohradišťska.

Během hodiny přijala operační střediska hasičů na tísňových linkách oznámení na víc jak padesát lokalit, kde bylo třeba odborné pomoci. Vítr vyvracel především stromy, které padaly na silnice, zaparkovaná auta, domy, sloupy elektrického vedení a ve Zlíně také na trolejová vedení. V několika případech byly poškozeny střechy domů. Bouřkou byla ochromena silniční doprava a na mnoha místech budou odklízecí práce trvat ještě řadu hodin. Padající stromy lokálně ohrozily chodce a došlo k poškození několika zaparkovaných aut. Do 20.00 hod. hasiči nepřijali žádné hlášení, ze kterého by vyplývalo nějaké zranění.

Ještě po 20.00 hod. byla přijímána další oznámení a žádosti o pomoc hasičů. Veškerá technika určená k likvidačním pracím byla nasazena v terénu. Hasiči postupně přejížděli z jedné lokality na druhou a řešili vzniklé problémy. Vzhledem k počtu událostí musela být stanovena pravidla priorit zásahu, a proto na některých místech se čas příjezdu prodlužoval.

Do likvidačních prací se zapojili také desítky hasičů z jednotek sborů dobrovolných hasičů. Jako např. v tomto případě jednotka SDH obce Chvalčov pomáhá při likvidaci spadlého stromu do koryta říčky Bystřička v Chvalčově. Jednotka dále pokračovala v odstraňování větví a stromů ze silnice Chvalčov - Troják.

Aktualizace 10.6.2004 v 08.00 hod.

Od 17.00 hod. dne 9.6.2004 do 06.00 hod. 10.6.2004 vyjížděli hasiči Zlínského kraje celkem na 55 oznámení. Za každým z oznámení se však neskrývá jen jeden zásah hasičů, ale i několik událostí. Množství skutečných zásahů se zatím předběžně odhaduje na trojnásobek. I dnes ráno vyjížděli hasiči na několik dalších nových událostí, kde bylo potřeba naší pomoci. Očekáváme, že pokud nedojde k výrazné změně, budou hasiči Zlínského kraje vyjíždět na likvidační práce ještě dnes celé dopoledne. Do této chvíle nebyla hasiči řešena žádná událost, při které by byl někdo zraněn.

Na pomoc a likvidaci následků živelné pohromy byla ještě včera večer povolána další celá jednotka profesionálních hasičů na Územním odboru Zlín. Ve službě tak pomáhal dvojnásobný počet profesionálních hasičů. Řada hasičů se i v době mimo službu zapojila do likvidačních prací v rámci svých obcí a jednotek sborů dobrovolných hasičů.

Kolem 01.00 hod. dne 10.6.2004 bylo vysláno nákladní vozidlo HZS Zlín do podniku Fatra a.s. v Napajedlích, kde byla nabrána várka fólií. Celý náklad byl dvěma hasiči odvezen do Olomouce, kde byl složen. Materiál byl určen pro obec Litovel na zakrývání střech proti vniknutí vody.

Aktualizace 11.6.2004 v 07.00 hod.

Za další uplynulý den vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji ještě k dalším dvaceti oznámením v souvislosti s likvidací následků živelné pohromy. Ve všech případech se jednalo o pomoc při odstranění nebezpečí z nakloněných stromů hrozících pádem nebo odstranění již spadlých stromů. Ani včera nebyl hlášen žádný případ se zraněním osob.

Aktualizace 11.6.2004 v 08.00 hod.

Také v pátek vyjížděli hasiči Zlínského kraje k dalším hlášeným případům likvidace následků bouřek. Znovu se jednalo o případy odstranění hrozícího nebezpečí z padajících stromů a větví.


likvidace spadlého stromu na trolejové vedení ve Zlíně na Bartošově čtvrti


dva spadlé stromy na parkovišti před Centrální požární stanicí ve Zlíně
nutná rychlá likvidace kvůli výjezdu vozidel hasičů

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail